У Національному природному парку «Сколівські Бескиди» відкрили туристичний прихисток, на спомин воїна 45-ї артилерійської бригади, мандрівника, пластуна Тараса Гаврилишина.

Про це повідомила Львівська міська рада.
Ця оселя із вільним безоплатним доступом, поруч з туристичним маршрутом 504 на південному схилі г. Параска, також стане захистом від вітру та дощу.

За словами координаторки проєкту Юлії Гвоздович, зведенням цієї оселі вшановують памʼять пластуна Тараса Гаврилишина, який належав до пластового куреня «Чорноморці». Він загинув 1 листопада 2022 року на підступах до Херсону.

«Понад усе Тарас любив мандри, море та гори. Також був провідним інструктором Пласту із астрономії та морської навігації, членом екіпажу козацької “Чайки”. Найбільшою мрією та останнім проханням пластуна, яке він озвучував побратимам, було спорудження колиби біля гори Параска», – розповідає Юлія.

Задля втілення цієї ідеї кошти збирали серед волонтерів, активістів, проводили благодійні розпродажі. Значну частину вартості покрили пластуни з діаспори, зокрема, США, а також родина Тараса. На реалізацію проєкту не використали жодної гривні ані з місцевого, ані з державного бюджету.

Будівництво було ускладнене тим, що відбувалось на схилі гори, куди немає прямого доїзду, то ж майстрам доводилось щодня виходити до об'єкту пішки. Доставка матеріалів також потребувала чималих зусиль. 

Туристичний прихисток після відкриття передали на баланс Національного парку «Сколівські Бескиди» для подальшого догляду та експлуатації у рекреаційних цілях.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ