Колись тут, на площі Коліївщини розміщувався густонаселений район, де жили переважно євреї. територія була забудована кам'яницями, втім згодом їх знесли, а на їхньому місці викопали криницю. Воду підвели з міського водопроводу. Втім потім криницю засипали, а у радянські часи недалеко від неї збудували її імітацію.

Археологи кажуть про колодязь та мур знали з топографічних карт минулих століть. Основним завданням було виявити їх на сучасній мапі.

«Єдине що нам залишалось то його локалізувати, що ми й зробили в грудні минулого року, ми заклали на місці де б він мав знаходитись шурф і зачепили його край, а в цьому році ми вже практично його розкрили», - заявив молодший науковий співробітник рятівної археологічної служби Микола Шніцер.

Колодязь добре зберігся до наших днів

Колодязь за словами археологів добре зберігся до нашого часу, вони вже роздумують, як саме його будуть відновлювати.

Оборонний мур колись захищав середньовічний Львів від нападників

Крім криниці, знайшли ще один важливий історичний об'єкт Львова, а саме - оборонний мур. Колись саме він захищав місто Лева він нападників.
«Це є, так би мовити його перша найдавніше, якщо ми говоримо про середмістя, найдавніша лінія оборони, яку було зведено в другій половині 14 століття, точної дати невідомо», - додав Микола Шніцер.
Знайдену криницю планують відновити і знову провести воду, а по лінії муру встановити відповідні покажчики.

Бюджет робіт - 4 мільйони гривень

Загальна вартість археологічних розкопок - 4 мільйони гривень. Фінансують проект "рехерід" навпіл Європейський союз та львівська міськрада. Роботи на площі Коліївщини планують завершити до кінця липня.

ІА "Вголос": НОВИНИ