Президент Володимир Зеленський запропонував Верховній Раді створити реєстр осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів).

Про це йдеться у законопроєкті №5599 “Про запобігання загрозам національній безпеці, пов'язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)”. Його текст з’явився на сайті парламенту.

Так, згідно з положеннями документа, рішення про визнання особи олігархом ухвалюватиме Рада національної безпеки і оборони України на підставі подання Кабінету Міністрів України, члена Ради національної безпеки і оборони України, НБУ, СБУ або Антимонопольного комітету України. Таке рішення буде вводитися в дію указом Президента.

Законопроєкт передбачає цілодобовий доступ до Реєстру олігархів. Сам реєстр буде розміщений на сайті РНБО.

У випадку контакту публічного службовця з особою, включеною до реєстру, або її представником, такий службовець зобов'язаний подати декларацію про контакти.

Обов’язок подання декларації поширюється на Президента України, голову Верховної Ради України та його заступників, народного депутата України, Прем'єр-міністра України, членів Кабміну та держслужбовців нижчих рангів.

Хто буде вважатися олігархом

Олігархом вважатиметься особа, яка має значну економічну або політичну вагу в суспільному житті. Ознаками для віднесення особи до категорії олігархів пропонується визначити: участь у політичному житті; значний вплив на засоби масової інформації; наявність у власності суб'єкта господарювання, який на день введення в дію цього Закону є суб'єктом природних монополій або займає монопольне (домінуюче) становище на загальнодержавному товарному ринку відповідно до Закону України «Про захист економічної конкуренції» та протягом одного року поспіль підтримує або посилює це становище.

Крім того, підтверджена вартість активів такої особи (та осіб, бенефіціаром яких вона є) повинна перевищувати один мільйон прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Зазначається, що вартість активів здійснюється сукупно за розмірами активів особи та суб'єктів господарювання, де вона виступає бенефіціаром, але при цьому до розрахунку не включаються активи у ЗМІ.

Рішення про виключення з Реєстру особи, визнаної олігархом, ухвалюється у випадку встановлення факту відсутності у такої особи не менше двох ознак. Ознака значного впливу на засоби масової інформації не вважається відсутньою у випадку, якщо статус бенефіціара (контролера) відповідного засобу масової інформації перейшов від особи, включеної в Реєстр, до пов'язаної з нею особи або особи, яка не володіє бездоганною діловою репутацією.

Згідно з проєктом, закон про олігархів набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через шість місяців з дня набрання ним чинності і втрачає чинність через 10 років з дня введення його в дію.

Читайте також на сайті ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ