[media=168505,168506,168507,168508] 

Про це в коментарі «Вголосу» розповів директор КП «Транспортна виробнича компанія» Володимир Ковалів.

За його словами, днями за сприяння депутатів-«свободівців» Львівської обласної ради Руслана Кошулинського та Михайла Коваліва підприємство поповнилося сучасним сміттєвозом марки «МАN», що вже приступив до роботи. І нині у Самбірському, Мостиському та частині Старосамбірського районів, де комунальне підприємство виграло тендер зі збору сміття, польський «МАN» наводить чистоту.

«Раніше підприємство збирало сміття непристосованими для цього бортовими КамАЗами. Нині, завдяки депутатській підтримці, нам вдалося придбати у комунальників з польського міста Легіоново сучасний сміттєвоз марки «МАN», який вже їздить селами і збирає сміття. Скажімо так, за допомогою цього сміттєвоза можна зібрати  набагато більше сміття, ніж, наприклад, КамАЗом із причепом. До того ж під час вивезення побутових відходів вони не вилітають з машини і не засмічують навколишню територію. Все набагато культурніше», – пояснив Володимир Ковалів.

Директор підприємства також зазначив, що сподівається відкрити на Самбірщині сміттєсортувальну лінію на 20 робочих місць, однак місцева влада не розділяє такої ідеї та всіляко її гальмує.

«Ми розробили проект сміттєсортувальної лінії на 20 робочих місць. Вартість проекту становить від 3-х до 4,5 млн грн у залежності від складності сміттєсортувальної лінії, яку плануємо закупити. Плюс – для ефективної роботи нам потрібно придбати сміттєвоз і екскаватор. Проект подали на конкурс, планували отримати кошти з бюджету розвитку, але цього не сталося. Чомусь Самбірська районна рада не зацікавлена, аби комунальне підприємство розвивалося, створювало робочі місця і сплачувало податки. Ймовірно причиною відмови є те, що я маю принципову позицію: не даю і не беру хабарів, працюю чесно», – акцентував директор.

Разом із цим Володимир Ковалів  припускає, якби проект вдалося реалізувати, впродовж року комунальне підприємство, що належить сільській раді, мало би фінансовий оборот у 8 млн грн.

«Сортування сміття – це серйозний бізнес, бо склотара, папір, картон, пластикові пляшки, метал – все це кошти. Наприклад, після сортування сміття, зібраного лише з одної сільської ради, можна зібрати до одної тонни скла, а це приблизно 800 грн, 100 кг заліза – 250 грн, 100 кг паперу та картону – плюс ще 150 грн, а пластику скільки… при його ціні по 5 грн за 1 кг. Якщо сумувати всі райони і ціни на сортоване сміття, можна працювати, мати прибуток, наповнення бюджету», – підсумував Володимир Ковалів і додав, що ті самі поляки готові купувати українське сміття, але наразі в країні немає законних підстав для його вивезення через кордон.

ІА "Вголос": НОВИНИ