Фейсбук-сторінка “Гаряча лінія міста Львова” давно стала для львів’ян “вільним мікрофоном” чи точніше “книгою скарг у мережі”, де кожен охочий може написати своє невдоволенням містом чи місцевою владою. Більше 94 тисячі інтернет-користувачів щоденно активно обговорюють проблеми у районах, на дорогах та на подвір’ях біля будинку. Сторінка у фейсбуці слугує містком спілкування між львів’янами та владою, оскільки адмініструють “Гарячу лінію міста Львова” безпосередньо з Ратуші.

Інформаційна агенція “Вголос” підготувала тижневу підбірку топпроблем, які за допомогою “Гарячої лінії” намагаються розв'язати львів'яни.

 

Найболючіша тема – «благоустрій»

 

Очолює рейтинг скарг - “Благоустрій”. Із 63-ьох звернень, половина - це скарги, що щось таки в місті не упорядковано. Чи не найбільше це стосується хідників для пішоходів.

Львів'яни часто скаржаться на погано облаштовані хідники

 

  • “У понеділок працівники Львівгаззбуду, відключали будинок від газопостачання, зняли тротуарну плитку, а назад не змонтували! Відремонтуйте тротуар, адрес Львів, вул. Коновальця, 21;
  • вул. Творча, 38 вже пройти чи проїхати візочком неможливо.Прошу обрізати декоративні насадження.
  • Прошу накрити відкриту комунікаційну шахту на пішохідній частині вул. Тершаковців, що становить небезпеку для пішоходів(бічна вул.Пекарської,48)
  • Прошу зробити пониження на пішохідному переході (перетин вул. Стрийська, 61-вул. Максимовича) для зручності маломобільних груп населення.”

Ще нарікали львів’яни  на поламану гойдалку, зламаний  полікарбонат на даху автобусної зупинки, залишені у дворах заржавілі авто, які давно ніхто не прибирає.

Два повідомлення було про неприбране сміття, але цю проблему, як стверджують адміністратори, вже усунули.


У Львові дощ, і нема на те ради

Оскільки з початку тижня у місті була традиційна львівська погода, тобто дощ, то зрозуміло, що наступне місце у рейтингу - калюжі. За тиждень майже 15 повідомлень про те, що “ні пройти ні проїхати”.

  • “вул. Грінченка 1, 5, 11б. Ремонтні роботи не проводять уже роками, натомість «озеро» тільки збільшується в масштабах. Рідко яка автівка ризикне проїхати навіть в суху погоду;
  • Нещодавно відкрита вул. Бандери на перехресті із вул. Архітекторською має особливість збирати дощову воду на переході. Поки компанія Онур ще не втекла із Бандери, може є можливість це вирішити.
  • Доброго вечора,  прошу усунути ями і калюжі на перехресті вулиць Замарстинівська - Липинського, пройти неможливо. Тротуар теж непрохідний.
  • Прошу облаштувати належне водовідведення на пішохідному переході. В дощову погоду відсутня можливість перейти дорогу по переходу. Вул. Наукова, зупинка вул. Академіка Підстригача”.

Але як з’ясувалось дощ набридав містянам не тільки на вулиці, але і у міському транспорті

Дощ надворі, дощ у салоні", - скаржаться пасажири львівських трамваїв.

Щодо транспорту, як не дивно, на брак маршруток львів'яни скаржились на «Гарячій Лінії» лише 1-го вересня.


Зрізають «недобиті» після літніх буревіїв дерева 

Третіми  у список скарг потрапили дерева. І не думайте, що після літніх буревіїв львів’яни побоюються, що дерева біля їх будинків можуть повалитися, навпаки, нарікають, що у місті  почалися безпідставні рубки.

  • Доброго дня! підкажіть з якою ціллю було зрізане дерево? за адресою вул. Дністерська 1а, а не просто обрізані гілки? ще недавно воно було визнано повністю здоровим!
  • Чому зрізали два здорових дерева по вулиці Степана Бандери? (перехрестя з вулицею Героїв Упа).
  • На вулиці Бандери вирізають останні дерева і на їх місце не закладено жодної лунки для висадки нових молодих дерев. Необхідно виділити лунки під нові дерева, поки підрядник ще не замостив все плиткою.Прохання скерувати звернення у Львівавтодор. Площа Кропивницького 6.”

Але  одне звернення з проханням зрізати надокучливу березу все ж  було.

Вулиця Круп'ярська, 9

Прохання обрізати цю березу повністю або частково , бо під час сильного вітру а останнім часом в нашому місті це буває дуже часто , гілки цього дерева б’ють по вікнах , а ще дерево сильно нахилене в сторону будинку і у  випадку падіння без вікон залишиться не одна квартира”.


Збереження культурної спадщини та подяки водіям автобусів

Серед “Різного” зацікавив допис: 

На фасаді будинку за адресою вул.Володимира Великого 52 знаходиться мозаїчне панно «Львів стародавній і сучасний», роботи, якщо не помиляюся, Володимира Патика. Попередній власник компанія Invar свого часу встановив прямо на мозаїці металеву конструкцію, яка нищить твір мистецтва і унеможливлює його повний огляд. Прошу сказати, чи є змога демонтувати цю конструкцію. Дуже не хочеться повторення історії з океанічними рибками”, - пишуть на Гарячу лінію.

Адміністратор обіцяє, що питання вирішиться до 29-го вересня.

Як повідомили у РА Франківський район, районною адміністрацією скеровано лист в управління архітектури та урбаністики Львівської міської ради 31.08.21 за №4-35-30086 для проведення перевірки. Про стан розв'язання питання повідомимо до 29.09.21” - йдеться у повідомленні. 

Цікаво,  що у стрічці “Скарг” є навіть одна подяка, але стосується вона зовсім не міської влади чи комунальних служб.

Друзі, дуже багато читаю скарг та негативу про оточуюче нас суспільство : зрізали дерево, неправильно прибирають, хамлять і т.д.

Сьогодні я хочу залишити позитивний відгук про водія автобуса.

Так сталось, ввечері 1 вересня після роботи повертався додому і через неуважність залишив посилку в автобусі #46. Посилка недешева, тому втрата її мене сильно засмутила. Але є хороші люди!!! Ігор Бучковський, водій автобуса #46, знайшов упаковку, вночі передзвонив та без вагань її повернув зранку!!!

Велике дякую, тобі, друже!!! Таких людей треба цінувати  і поважати! Якщо хтось із знайомих цього водія читатиме цей пост, то передавайте йому вітання!!! Хай щастить!” - поділився своєю історію львів'янин. 

ІА "Вголос": НОВИНИ