Найчастіше українці витрачають "ковідну тисячу" на кіно, книги та театр.

 Про це у  Telegram написав міністр культури Олександр Ткаченко.

З’явилися перші статистичні дані по використанню «Ковідної тисячі» з програми «єПідтримка». Перші три місця по використанню грошей – саме у культури та креативних індустрій”,– зазначає Ткаченко.

Щодо градації, то на 1-му місці – кінотеатри, на 2-му – з невеличким відривом – книжкові крамниці,  на третьому – театральні продюсерські агентства. Також на 6-му музикальні групи, на 10-му – виробництво та дистрибуція відеофільмів, на 11-му – туристичні атракції та шоу.

“Ті результати, що є на сьогодні – вражають. Сподіваюсь, допомога держави культурі та креативним індустріям  дозволить пережити важкі часи пандемії”, – пише міністр.

Ткаченко також констатував, що в списку витрачених «ковідних тисяч» немає музеїв і закликав працівників музейної справи рекламувати свої заклади, а українців – обирати музеї для свого дозвілля.

Нагадаємо, з 19 до 29 грудня включно триває прийом заявок від повністю вакцинованих громадян на отримання тисячі гривень.

Виплати будуть робити шість українських банків, що приєдналися до програми, за допомогою сервісу «Е-Підтримка».

У програмі беруть участь три державні банки (Приватбанк, Укргазбанк і Ощадбанк), і три приватні банки (Monobank, Альфа-Банк, А-Банк). Згодом до неї можуть приєднатися та інші банки.

Щоб отримати гроші за щеплення, потрібно оновити додаток Дія, зайти у розділ «Послуги» і натиснути кнопку «єПідтримка».

Далі потрібно підтвердити, що вам є 18 років. Після цього має підтягнутися перелік банків, в яких можна відкрити віртуальну картку.

«Дія» перекидає вас в обраний банк для генерування віртуальної картки і повертає назад у застосунок. Також ви можете самі завчасно згенерувати таку картку в одному долучених онлайн-банків.  

Гроші мають надійти на створену картку впродовж 2 днів.

На витрату 1000 гривень є чотири місяці з моменту їх зарахування на картку.

Передбачається, що за ці кошти можна буде придбати абонемент у спортзал чи фітнес-клуб, відвідати кінотеатр, театр, музей, концерт або купити квитки на внутрішні авіа- та залізничні рейси, а також придбати книжки. 

Громадяни у віці 60+ зможуть уже з січня витратити 1 тис. грн на соціальні потреби, зокрема на купівлю ліків.

Розплачуватися можна буде онлайн і офлайн, але лише на вказані категорії українського бізнесу. Банки розпізнаватимуть категорію бізнесу під час оплати карткою за допомогою МСС-кодів. Це код, який присвоюється торговій точці та характеризує напрям її бізнесу. У разі оплати карткою єПідтримка він має збігтися з одним із кодів, вказаних у постанові. Витратити гроші ті на категорії товарів та послуг, яких немає в переліку, переказати їх на іншу картку, зняти готівкою буде неможливо.

ІА "Вголос": НОВИНИ