Вже з 1 липня ПДВ на паливо відновиться до довоєнних ставок, які були на рівні 20%.

Голова фінансового комітету парламенту Данило Гетьманцев вважає, що зменшення податку до 7 % на початку широкомасштабного вторгнення росії в Україну було помилкою. Про це він заявив в інтервʼю «РБК-Україна».

На його переконання, зменшення ПДВ із 20 до 7-и відсотків, а також скасування акцизу не вплинуло на тіньовий бізнес.

Це при тому, що у перші тижні війни через знищення нафтобаз, порушення логістичних шляхів виник шалений дефіцит пального, яке було відсутнім на багатьох заправках, а там, де воно було, утворювалися довжелезні черги і продавали його в обмежених кількостях в одні руки.

«Я вважаю, що зниження цих ставок було величезною помилкою. Це абсолютно ніяк не вплинуло на ціну палива. Це лише вплинуло на заробіток трейдерів», – додав Гетманцев.

Гетьманцев підтвердив, що зниження ставок відбулося за ініціативи міністерства економіки. Однак уточнив, що перші місяці війни були періодом «спроб і помилок».

«Ніде немає інструкції з експлуатації країни в період, коли на тебе нападає настільки потужний агресор. Рішення, які ми ухвалювали, здебільшого були правильними. Але деякі були помилковими», – резюмував він.

ІА "Вголос": НОВИНИ