Таку заяву медик зробила під час сьогоднішнього судового засідання, пише "Українська правда".

За словами Олени Федірко, вона виявила в учасниці ДТП звужені зіниці та нестійку ходу, проте ці ознаки могли свідчити як про вживання заборонених речовин, так і про черепно-мозкову травму.

«Явних ознак наркотичного сп'яніння у неї не було. Висновки були зроблені пізніше, на підставі хіміко-токсикологічного дослідження», — зазначила лікар та додала, що в Зайцевої взяли достатню кількість біологічних матеріалів, зокрема, 30 мілілітрів сечі для аналізу і 30 мілілітрів — для зберігання.

Також лікар зазначила, що ще два флакони крові взяли для аналізу крові на алкоголь і наркотики. При цьому Федірко додала, що у Харкові не роблять аналіз крові на наркотики по крові.

На питання одного з адвокатів, чи були в сечі Зайцевої опіати, лікар відповіла ствердно, проте заперечила, що це був наркотичний стан. При цьому на уточнення, чи були у неї знайдені якісь ліки в аналізах, вона відповіла, що лікарських засобів у сечі не знайшли.

Після численних питань адвокатів щодо наявності наркотиків у крові Зайцевої, нарколог не змогла дати однозначної та чіткої відповіді.

На запитання, на які критерії медик покладалася, коли оглядала Олену Зайцеву на ознаки наркотичного сп'яніння, нарколог заявила, що «Зайцева була адекватна до ситуації», а звужені зіниці та хитку ходу не могла розцінювати, як алкогольне або наркотичне сп'яніння, оскільки, «у дівчини міг бути шок».

Щодо того, чому Олена Федірко понад півроку не з'являлася на виклики поліції, лікар заявила, що ніхто її не викликав, вона весь час перебувала вдома, жодного разу не виходила з квартири, а на дзвінки не відповідала, бо «не було світла».

Нагадаємо, увечері 18 жовтня 2017 року в Харкові автомобіль Lexus, який їхав на червоне світло, вилетів на тротуар і перекинувся. Внаслідок ДТП загинули шестеро осіб, ще шестеро отримали поранення різного ступеню тяжкості.

За кермом Lexus перебувала 20-річна Олена Зайцева. Тепер їй загрожує десять років ув’язнення.

Перші аналізи показали наявність в організмі Зайцевої опіатів.

Пізніше лікар-нарколог Олена Федірко, котра першою проводила огляд Зайцевої після аварії, зникла. Пізніше її знайшли правоохоронці.

ІА "Вголос": НОВИНИ