Біля села Плотича на Тернопільщині 21 червня о 15:00 спалахнув вантажний автомобіль, який перевозив 18 «єврокубів» із соляною кислотою. Через це сталась розгерметизація ємкості з хімічною речовиною. Пів тонни соляної кислоти вилилось.

Про це під час брифінгу повідомив начальник відділу інженерно технічних заходів управління організації заходів цивільного захисту Головного управління ДСНС в Тернопільській області Станіслав Ганич.

 

Він повідомив, що через займання пів тонни хімічної речовини вилилось на дорогу.

«Було направлено групу радіаційно-хімічного захисту спеціальної аварійної частини, які прибувши на місце одразу провели нейтралізацію розлитої речовини. Потім - силами групи зробили з підручних матеріалів басейн для нейтралізації кислоти, яка ще залишалась у ємкості, провели злив речовини у цей басейн та за допомогою гашеного вапна нейтралізували її. Після цього ми провели огляд інших 17 ємкостей та пересвідчившись, що вони не протікають провели на дорозі нейтралізацію», - сказав він.

 

На місці інциденту було організовано комісію з надзвичайної техногенної небезпеки, яка провела засідання та дала завдання іншим органам цивільного захисту. Станіслав Ганич наголосив, що через витік соляної кислоти в екосистемі річки Стрипа могла статись катастрофа. 

«Якби розгерметизувались 17 ємкостей - це було б катастрофою екологічного масштабу», - додав він. 

У ДСНС додали, що така небезпечна ситуація на Тернопільщині трапилась вперше. Наразі загрози довкіллю та людям немає.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ