[media=145698,145699,145700,145701,145702,145703,145704,145705,145706] 

Участь у заходах взяли: місцева громада, свободівці, члени ВГО «Сокіл», Резерв Дивізії «Галичина», учасники сьогоднішньої російсько-української війни, історики та громадські активісти. Вшанування розпочав місцевий священик УГКЦ о. Василь, який відправив Молебень за Теодором Барабашем та освятив меморіальну дошку.

Голова Української патріотичної Асоціації «Воля» в Іспанії Іван Вовк у своєму виступі коротко ознайомив присутніх із біографією дивізійника. «Барабаш у юні роки став членом ОУН. Якби не ця організація – нас би стерли з лиця землі. Тільки завдяки жертовності націоналістів Україна вистояла. Саме члени ОУН дали поштовх для тих, хто сьогодні обороняє Україну від московської орди. Після того, як розпочалась Друга світова війна, Теодор Барабаш став у лави Дивізії «Галичина», яка боролась проти московського большевизму. Потрапивши у полон після війни, за сприяння УГКЦ, він опинився в Іспанії і вступив в університет та здобув у ньому ступінь доктора гірництва. Працюючи в іспанському Міністерстві гірничої промисловості, Теодор Барабащ провадив активну громадську діяльність: став членом Світового Конгресу Українців, очолив Асоціацію українців в Іспанії. Дивізійники в Іспанії мали навіть своє радіо, через яке повідомляли світу про події в Україні. За заслуги перед Україною Теодор Барабаш був удостоєний Президентом ордена «За заслуги» ІІІ ступеня. Помер дивізійник 22 січня 2014 р., коли було вбито перших учасників Революції Гідності. Це було надзвичайно символічно. Так виглядало, що він пішов до Небесної Сотні, щоб їх на небесах охороняти та захищати», – зазначив Іван Вовк.

Депутат Верховної Ради України 7-го скликання та учасник російсько-української війни свободівець Андрій Тягнибок у своєму виступі закликав присутніх пам'ятати про тих, хто боровся і бореться за Україну. Пам'ятати про тих, хто загинув і тих, що повернулися з війни. По завершенні виступу Іван Вовк вручив Андрію Тягнибоку медаль «За жертовність і любов до України» від Патріарха УПЦ (КП) Філарета.

Родич дивізійника Борис Явір зазначив, що життєвий шлях Теодора Барабаша ‒ це приклад людини, яка любила Україну. «На старості він тримав руку на тому, що відбувалось у рідному краю, – продовжив Борис Явір. – Через усе життя його вела любов. Він не був прикрою людиною. Він любив своїх родичів і любив свій рідний край. Саме з цієї любові випливала його діяльність. Змінюються політики, але залишається вклад людини у той край, в якому вона жила, і в тих людей, про яких вона дбала».

Меморіальна дошка пам'яті Теодора Барабаша була виготовлена в Іспанії за фінансової підтримки Анни Гарсії, Євгена Вайдича, Андрія Ворожбита, Марії Вертецької та інших членів Всеіспанської ГО «Українська патріотична асоціація «Воля». 

Нагадаємо, що 21 серпня 2017 р. у школі с. Малий Ходачків було відкрито пам'ятний інформаційний стенд бійцю дивізії «Галичина» Теодору Барабашу.

 

«Вголос»

 

ІА "Вголос": НОВИНИ