Про це розповів помічник начальника регіонального управління Державної прикордонної служби України Володимир Шеремет під час брифінгу сьогодні, повідомляє кореспондент «Вголосу».

За словами Володимира Шеремета, схема полягала в тому, що громадяни Туреччини легально за допомогою дійсних документів через авіаційні пункти пропуску (здебільшого «Харків-авіа», іноді через «Бориспіль» та «Львів») прибували на територію України, де отримували від членів організованого злочинного угруповання підроблені шенгенські візи. А після цього залізничним транспортом їхали далі до Польщі.

Оперативники Держприкордонслужби задокументували неправомірні дії громадянки Польщі, яка 16 лютого авіарейсом «Стамбул – Харків» супроводжувала двох громадян Туреччини. На території України вона забезпечила їх фіктивними візами ФРН, проїзними документами та проінструктувала щодо перетину українсько-польського кордону поїздом «Київ – Варшава».

Однак цих осіб у ПП «Ягодин – залізнична станція» не пропустили через державний кордон (до ЄРДР внесено повідомлення за ст. 332 Кримінального кодексу України).

Злочинці були готові до такого розвитку подій і застосували іншу схему: спробували переправити мігрантів через кордон поза пунктами пропуску.

Однак розвідка Мостиського прикордонного загону встановила 3 осіб (громадяни Австрії, Російської Федерації та Швеції – вихідці з Чечні), які мали намір організувати та переправити групу незаконних мігрантів. Цю інформацію мостиські прикордонники передали польській стороні.

20 лютого співробітники Прикордонної варти Республіки Польща затримали 22 громадян Туреччини, організатора переправи (гр. Сербії) та 3 його спільників.

За фактом незаконного переправлення груп незаконних мігрантів в Україні та Польщі розпочато кримінальні провадження, в межах яких триває встановлення та документування всіх причетних осіб.

Затримані нелегали зараз перебувають у пункті тимчасового тримання й очікують рішення суду.

ІА "Вголос": НОВИНИ