Війна триває у військовій, політичній та економічній площинах. Не зважаючи на масштабну фінансову допомогу Заходу, в Україні змушені будемо скорочувати видатки бюджету і збільшувати податки.

Голова НБУ Кирило Шевченко заявив у колонці на «Економічній правді», що емісія (умовний «друк грошей»), до якої активно вдається уряд останнім часом, не вихід для української економіки, необхідно шукати інші варіанти. Також голова НБУ пропонує жорстке скорочення витрат бюджету і підвищення деяких видів податків — на споживання, активи, імпорт, ренту. Інакше українців чекає величезна інфляція.

Доктор економічних наук Ростислав Слав'юк пояснює, що потрібно зробити, що врятувати гривню.

 

«Почнімо з того, що такої війни, яка відбувається в нас, на планеті Земля ще не було, — коментує новину Ростислав Слав’юк, доктор економічних наук, професор «Львівської політехніки». — Це — воєнне, політичне, економічне знищення нас як держави. Неможливо просто заглянути в підручник з економіки і дізнатися, як нам діяти....", — пояснює експерт.

Звісно, ми повністю залежимо від фінансової допомоги Заходу. За словами Ростислава Слав’юка, без цієї допомоги долар уже коштував би 120-130 грн. Зрештою, жодна інша країна теж би не встояла перед такою навалою без зовнішньої допомоги. А «друк» грошей — не основна проблема.

«У нас інфляція відбувається не через емісію, а через значне здорожчання енергоносіїв. Тому моя пропозиція № 1 — замість пільг на іморт авто ввести значні пільги на імпорт енергоносіїв, енергоощадних технологій та всіх супутніх товарів. Інакше нас чекає дуже складна осінь та зима», — коментує професор.

 

Через масштабну війну мова сьогодні уже повинна йти не про скорочення бюджету, а про зупинку цілих статей витрат, зауважує експерт Ростислав Слав’юк. Нам треба більше ніж на 50% скорочувати апарати державного управління на всіх рівнях. На утримання територіальної громади йдуть витрати як на бойовий батальйон. Секретар ТГ не може отримувати 30 тисяч гривень зарплати, як військовий. У нас були мільярдні перевитрати до війни на держапарат, тут є що скорочувати.


«Податки на бізнес чіпати не можна, а от податок на нерухомість, на предмети розкоші треба значно збільшити. Такими податками на активи можна фінансувати всю медицину країни, — говорить професор економіки. — Програми субсидій, інші соціальні програми на час війни теж доведеться скоротити, держава просто їх не потягне. Але починати треба із скорочення державного апарата», — резюмує Ростислав Слав'юк.

Нагадаємо, Рада Євросоюзу підтримала виділення 1 млрд євро макрофінансової допомоги для України на підтримку економіки в умовах війни.

 

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ