Ймовірною причиною спалаху гепатиту А у Вінниці та області стала питна вода. Було зафіксовано 327 випадків захворювання .

Про це повідомив  повідомив заступник міністра охорони здоров'я, головний санлікар України Ігор Кузін.

«Зазвичай така кількість хворих говорить про те, що, цілком ймовірно, причиною могла стати питна вода. Другою причиною епідеміологи можуть назвати харчові продукти. Бо більшість людей, які захворіли, говорили про те, що вони користувалися місцевим ринком: купували там овочі, фрукти, молокопродукти. Ми маємо декілька випадків захворювання саме на виробництві, мова йде про кондитерські фабрики і молокозавод. Тому зараз відпрацьовуються паралельно всі сценарії, і ми вже перейшли від тестування об'єктів навколишнього середовища до тестування людейНайбільш імовірною причиною спалаху вірусу стало те, що джерелом інфікування були працівники ринків», – зазначив Кузін.

За словами головного санітарного лікаря, наразі ризиків заразитися гепатитом А через харчові продукти на Вінниччині немає. Зазначається, що це другий цьогорічний спалах гепатиту в Україні. Перший зафіксували на Закарпатті.

Нагадаємо, в Україні станом на листопад 2023 року в пʼяти областях України зафііксували захворювання на вірусний гепатит А.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ