Про це йшлося на засіданні постійної комісії Волинської обласної ради з питань екології та раціонального використання природних ресурсів, на якому обговорили виконання регіональної програми збереження та відновлення зубрів у Волинській області, термін дії якої завершився торік.

Депутати підтримали розробку заходів для відновлення популяції. Їх інформував начальник управління екології та природних ресурсів облдержадміністрації Олександр Самосик.

За його словами, 2014 року було проведено облік чисельності цуманської субпопуляції зубрів та зафіксовано їхню кількість  13 голів. Критичну ситуацію зі збереженням популяції зубрів, за словами чиновника, можливо, вирішить створення адміністрації Ківерцівського національного природного парку «Цуманська Пуща», на землях якого найбільш комплексно відбуватимуться роботи з відновлення популяції зубрів.

Між тим йому заперечив голова комісії Богдан Колісник, мовляв, створення національного парку не вирішить проблему. За його словами, для відновлення популяції зубрів на Волинь необхідно додатково завезти близько 20-30 особин, адже для відновлення та розмноження чисельність поголів'я має сягати не менш ніж півсотні. Він наголосив на необхідності розробки нової обласної цільової програми з відновлення популяції цієї тварини в області.

Депутат Ігор Лех, порадив профільному чиновнику під час розробки нового документа чітко підійти до питання фінансування її заходів. На його думку, це варто зробити ще до початку формування кошторису на 2015 рік, де треба передбачити ці кошти. Комісія вирішила перенести розгляд цього питання на наступне засідання профільної комісії, на розгляд якої рекомендовано подати нову редакцію Регіональної програми збереження та відновлення зубра у Волинській області на наступні роки.

Водночас члени комісії підтримали проект сесійного рішення «Про звернення депутатів Волинської обласної ради до Президента України, Прем’єр-міністра України щодо забезпечення виконання Указу Президента України від 22.02.2010 року №203/2010 «Про створення Ківерцівського національного природного парку «Цуманська пуща». У необхідності його ухвалення на черговій сесії, яка відбудеться 21 листопада, колег переконав перший заступник голови обласної ради Олександр Пирожик, який є автором цього проекту рішення.

ІА "Вголос": НОВИНИ