Як розповів керівник волинської міліції Петро Шпига, основна причина – соціально-економічні процеси, які призвели до збільшення крадіжок та шахрайств в області, передає власкор «Вголосу».

За словами Петра Шпиги, за перший квартал 2015 року правоохоронці зареєстрували понад 20 тисяч заяв та повідомлень про вчинені кримінальні правопорушення або ж інші злочини. До Єдиного державного реєстру внесли 2,4 тисячі кримінальних правопорушень, у тому числі 805 – тяжких та особливо тяжких.

Загалом міліціонери викрили 801 особу, яка вчинила кримінальне правопорушення, у тому числі 105 осіб жіночої статі, 57 неповнолітніх, 62 безробітних, 110 осіб, які скоїли кримінальне правопорушення у групі, 155 осіб, які на момент учинення протиправного діяння перебували у стані алкогольного сп’яніння, 249 осіб, які не вперше скоюють злочин та 6 іноземців. Від злочинних проявів постраждало 1903 особи.

Петро Шпига зауважує, що у великих містах, де є значне скупчення населення і вищий матеріальний рівень достатку людей, кримінальна ситуація складніша, аніж в малих населених пунктах. Відчутно зросла кількість крадіжок та шахрайств  у Луцьку, Володимирі-Волинську, Ковелі та Нововолинську.

Причому найпроблемнішим містом, як і в попередні роки, правоохоронець називає Нововолинськ. Все тому, що категорія людей, які мешкають там, досить специфічна – у місті проживає багато наркозалежних осіб.

«Напевне соціально-економічний стан зумовлює людей піти на скоєння злочину. Тим більше, що багато з них повертаються з місць позбавлення волі, але не припиняють свою злочинну діяльність», – повідомляє Петро Шпига.

За його словами, на жаль правоохоронці не завжди отримують дозволи на арешт людей, яким доведено і яким встановили їх причетність до скоєння того чи іншого злочину. Тому ці люди, перебуваючи під домашнім арештом, і далі продовжують свою злочинну діяльність.

Разом з тим Петро Шпига відзначає і позитивні зрушення в області впродовж  останніх трьох місяців. Так, правоохоронці не допустили дестабілізації, загострення ситуації в регіоні, засилля російської пропаганди, можливих провокацій чи скоєння диверсій зі сторони ворога на території Волині. Немає ознак сепаратизму області.

ІА "Вголос": НОВИНИ