Про це власкору «Вголосу» повідомили у прокуратурі Волині.

У медичній частині Маневицької ВК № 42 виявили порушення щодо дотримання добового терміну проведення первинного медичного огляду засуджених. На усунення виявлених порушень прокуратура області внесла вказівку, яку задовольнили. З’ясувалося також, що у медичних частинах виправних закладів за останні 2 місяці зменшилася кількість медичних препаратів. Це пов’язано з обмеженням фінансування для придбання медикаментів та розхідних матеріалів, а також з відсутністю фінансування для покращення матеріально-технічної бази медичних частин.

Минулоріч управління державної пенітенціарної служби в області та установи виконання покарань недостатньо вживали заходів задля покращення медичного забезпечення в’язнів в установах. З цього приводу органи прокуратури області вносили документи реагування. Завдяки прокурорському реагуванню територіальним управлінням охорони здоров’я області в рамках програми протидії захворюванню на туберкульоз на 2012-2016 роки у 2016 році передбачено кошти на облаштування спецпалат відповідно до міжнародних стандартів. Відтак, територіальне управління охорони здоров’я таку спецпалату облаштувало в обласному територіальному медичному протитуберкульозному об’єднанні. Всього за результатами проведених у минулому та поточному роках перевірок з питань медико-санітарного забезпечення органи прокуратури області внесли 14 вказівок, за результатами розгляду яких 11 осіб притягнули до дисциплінарної відповідальності.

Дві таких вказівки ще перебувають на виконанні. Окрім того, у поточному році розпочато одне кримінальне провадження за фактом грубого порушення діючого законодавства та нормативних документів щодо організації медико-санітарного забезпечення працівниками Цуманської ВК.

Нагадаємо, із 27 грудня 2016 до 5 січня поточного року працівники установи, встановивши неправильний діагноз, надавали неналежну медичну допомогу засудженому. У подальшому чоловіка терміново госпіталізували до міжобласної багатопрофільної лікарні для засуджених при Львівській установі виконання покарань № 19, де він помер 13 січня. Триває досудове розслідування. 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ