За словами чоловіка, який за гроші угорського фонду Еґана Еде створив під землею наркотичну лабораторію, його метою було вирощування канабісу для власного споживання, з метою допомогти хворому брату.

Нагадаємо, "Вголос" писав про ситуацію, що виникла з фермерським господарством у селі Ботар, що у Береговському районі на Закарпатті. 

На території фермерського господарства провели обшуки, однак виявили лише кілька стебел коноплі. Згодом поліцейським вдалося знайти люк, який вів до таємного сховку.

Як з’ясувалося, зловмисник викопав аж дві кімнати під землею та обладнав їх для вирощування коноплі. Чоловік збудував лабораторію за всіма технологічними вимогами. Всередині були витяжки, датчики світла, вологи і тепла, система поливу та кондиціонери.

«Копи» вилучили в ділка 684 стебла нарковмісної рослини елітного сорту. Коноплю чоловік виростив «правильно», це дозволило отримувати з рослин якнайбільший наркотичний ефект. Вартість вилученого на «чорному ринку» - мінімум 5 мільйонів гривень.

Як повідомляє видання "Закарпаття онлайн", з посиланням на рішення Виноградівського районного суду, 48-річний Жолт Кевер, засновник фермерського господарства «Кевер Жолт» у селі Ботар Берегівського району, збудував спеціальне замасковане приміщення із системою кондиціонування, крапельного поливу, підтримання температурного та світлового режиму для вирощування коноплі. Під час обшуків правоохоронці вилучили 626 рослин коноплі. Експертиза підтвердила, що вилучені на території ферми рослини – із роду коноплі, які у своєму складі містять психоактивний компонент – тетрагідроканабінол та інші канабіноїди.

«Обвинувачений для здійснення та реалізації своєї злочинної діяльності, спрямованої на виготовлення наркотичного засобу – канабісу, на території ФГ «Кевер Жолт», яке йому належить, розташованого на трьох суміжних земельних ділянках утримував спеціально замасковане двоповерхове приміщення, призначене для сільськогосподарських тварин, яке обладнав системою кондиціонування, системою крапельного поливу, системою підтримання температурного та світлового режиму для вирощування рослин коноплі», – вказано у рішенні суду.

Додамо, що за даними суду нарколабораторія була обладнана LED-лампами зі стабілізаторами напруги, а також спеціальними світильниками для вирощування рослин. Крім того, вона мала систему крапельного поливу, переносний кондиціонер, витяжку, кілька вентиляторів, оприскувачі та іншу техніку.

За даними місцевих ЗМІ, обладнання для нарколабораторій ферма Жолта Кевера придбала за кошти угорського благодійного фонду Еґана Еде, який фінансується урядом Угорщини. Згідно з даними, оприлюдненими ужгородським інтернет-виданням 0312.ua, заяву на отримання коштів для розвитку власного бізнесу до угорського фонду ще у 2018 році направила мати Жолта Кевера – Сільвія Турдо.

«У комерційному обґрунтуванні заявки на фінансову допомогу жінка попросила кошти на придбання техніки для ведення сільського господарства (парниковий каркас, плівку «Генегар», котел змішаного опалення «Buderus» та циркуляційний насос Grundfos, які саме використовувалися для обслуговування нарколабораторії). Сума кошторису в заявці жінки склала 407,5 тис. грн. Того ж місяця у Берегові з жінкою було підписано договір про фінансування її підприємницької діяльності Благодійним фондом Еґана Еде на суму 2,8 млн форинтів, що на той час склало 296,2 тис. грн», – стверджує видання.

Як повідомляє "Закарпаття онлайн", в одній із процесуальних ухвал у справі зазначалося, що, за даними Державної податкової служби, ферма «Кевер Жолт», згідно з декларацією за 2018 рік, не проводить господарську діяльність, а дані щодо найманих працівників та сплати податків у податковій відсутні. 

«Підозрюваний не здійснює господарську чи іншу діяльність у ФГ «Кевер Жолт» та у нього відсутній дохід від здійснення такої діяльності», – йдеться у тексті ухвали.

Жолт Кевер під час судового засідання повністю визнав свою вину, підтвердив, що дійсно облаштував не території власної ферми замасковане двоповерхове приміщення, де вирощував рослини коноплі. Фермер також сказав, що розкаюється і пояснив, що «хотів виготовити лікарство для хворого раком рідного брата».

Суддя Виноградівського районного суду Анатолій Надопта визнав 48-річного Жолта Кевера винним за ч. 2 ст. 310 ККУ (незаконний посів та незаконне вирощування конопель, у кількості 50 і більше рослин) та за ч. 1 ст. 317 ККУ (утримання місць для незаконного виготовлення наркотичних засобів) та присудив йому 4 роки позбавлення волі з призначенням іспитового терміну на 2 роки. Вилучені 626 рослин коноплі суд вирішив знищити, а вилучену під час обшуків техніку – віддати власникам. Обвинувачений має право на оскарження вироку протягом 30 днів.

Нагадаємо, як писав "Вголос", п’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко виграв у Верховному Суді у справі за позовом Анатолія Шарія.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ