Мешканці населених пунктів, які пів року перебували під російською окупацією, підтверджують факти жорстоких злочинів.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів про жахливі злочини російської армії в окремих населених пунктах та повідомив, що чекає тих, хто співпрацював з окупантами.

Про це він говорив у суботу, 10 вересня, у прямому ефірі під час телемарафону «Єдині новини».

За його словами, на деокупованій території працюють співробітники Нацполіції, СБУ та прокуратури, розслідуючи випадки воєнних злочинів.

“Були ексгумовані декілька тіл, зараз будуть проводитися експертизи, ідентифікація. За попередніми даними є сліди катувань. Проводимо опитування місцевого населення, деякі факти підтверджуються”, - зауважив Олег Синєгубов.

Процес розслідування злочинів, які чинили окупанти на загарбаних територіях, може бути тривалим, але, як запевнив голова ОВА, усі винні будуть покарані так, як цього вимагає чинне міжнародне і національне законодавство. 

“Щодо тих людей, які добровільно стали колаборантами, у рамках кримінальних проваджень буде надано оцінку їхніх дій, буде визначено, чи є ознаки кримінального правопорушення і якого саме — від держзради до сприяння окупаційній армії. Їхню долю буде вирішувати суд”, - зазначив Синєгубов.

Голова ОВА також додав, що фіксуються спроби втечі з території України тих зрадників, щодо яких вже було ухвалене заочне рішення українського суду.  

“За нашими даними, вони намагаються покинути територію України, однак їх навіть на кордоні з РФ не пропускають. Тобто зрадники і там не потрібні. Тому всі отримають своє законне покарання”, - резюмував він.

Нагадаємо, підрозділи кількох дивізій ЗС рф не встигли втекти з Ізюму, і потрапили в оточення. Десантники 80-ї десантно-штурмової бригади ЗСУ дуже акуратно та ефективно знищують ворога.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ