Національне антикорупційне Бюро розпочало кримінальне розслідування у справі закупівлі вакцини від коронавірусу для України.

Про це інформує УНН.

Провадження розпочали за зверненням Ради громадського контролю при НАБУ, яке вона зробила 19 січня. 3 лютого НАБУ порушила кримінальну справу за ч. 2 ст. 364 КК України — Зловживання владою або службовим становищем, яке потягнуло за собою тяжкі наслідки.

Деталі

На думку РГК, Україна закуповуватиме китайську вакцину компанії Sinovac Biotech за надто високою ціною (17,85 доларів/доза - ред.) і робитиме це за посередництвом приватної компанії, яку одноосібно обрав голова МОЗ України Максим Степанов.

Раніше ДП “Медичні закупівлі” вело переговори про закупівлю вакцини від коронавірусу за ціною 3 долари/доза. Щоправда, невідомо, із якою компанією-виробником. Повідомляється, що на завершальній стадії переговорів міністр припинив цей процес і замовив вакцину за завищеною ціною.

Відомо, що і керівництво ДП “Медичні закупівлі” також звернулося до НАБУ про зловживання урядом під час закупівлі вакцини.

Додатково

Слід зауважити, що ще у листопаді 2020 року гендиректор підприємства Арсен Жумаділов стверджував, що ціна на вакцину для України має коливатися в межах від 3-4 до 15-20 доларів за дозу.

В уряді ж звинувачують ДП “Медичні закупівлі” у зриві закупівель ліків за багатьма важливими напрямками.

Читайте більше новин на нашому сайті:

ІА "Вголос": НОВИНИ