Національне антикорупційне бюро України підозрює посадовців Державної служби геології та надр у зловживанні службовим становищам при видачі спецдозволу ТОВ «Стоун Про» за заниженою вартістю на родовище.

Про це стало відомо з ухвали Солом’янського райсуду Києва, куди детектив звернувся з клопотанням в рамках кримінального провадження  № 52018000000001132, передають Наші гроші.

Слідство встановило, що на території Слобідської сільської ради Житомирської області на землях колишнього КСП «Прогрес», а в подальшому СТОВ «Андріївське» на орієнтовній площі 8 га знаходився гранітний кар`єр. Там р аніше добувало граніт згадане КСП «Прогрес».

У вересні 2018 року Держгеонадра видали спецдозвіл на цей кар’єр ТОВ «Перспектива-Коростишів». Але фірма не встигла оформити оренду площі, бо в 2011 році дію спецдозволу було припинено, а наступного року – анульовано.

Але весною 2017 році Житомирський окружний адміністративний суд задовольнив позов фірми та скасував накази Держгеонадр про зупинення та анулювання спецдозволу. Це автоматично зробило діючим спецдозвіл «Перспектива-Коростишів» ще майже на два роки, постанова суду була направлена Держгеонадрам.

Попри це в квітні Державною комісією України по запасах корисних копалин при Дергеонадрах розглянуто матеріали попередньої геолого-економічної оцінки згаданого родовища Слобідське-1, які поджало ТОВ «Стоун-Про». Щоб отримати спецдозвіл без аукціону фірма вказала, що придбала геологічну інформацію у ТОВ «Перспектива-Користишів». При  цьому жодних доказів цієї купівлі комісії не надала, а в своїх пояснення директор «Перспектива-Коростишів» вказав на відсутність будь-яких відносин між його підприємством та «Стоун Про».

Але Комісія рекомендувала Держгеонадрам видати спецдозвіл.

Наказом т.в.о. голови Держгеонадр Олега Кирилюка О.В. від 31.10.2018 № 409 спецдозвіл «Стоун-Про» терміном на 20 років було видано. Хоча слідство встановило, що Крилюк знав про наявність спецдозволу на користування цим родовищем у «Перспектива-Коростишів».

Більш того, на думку слідчих, сама вартість спецдозволу для «Стоун-Про» була значно занижена. Так, фірма заплатила за дозвіл 392 тис грн, тоді як розрахунки НАБУ показали, що його початкова вартість на аукціоні мала скласти від 2,15 до 3,44 млн грн.

В суді детектив клопотав про проведення судово-товарознавчу експертизу експертами Київського науково-дослідного інституту судових експертиз для визначення вартості будматеріалів, що видобуваються на гранітному кар’єрі. Суд це клопотання задовольнив.

ТОВ «Стоун Про» було зареєстроване в листопаді 2017 року, його власником вказаний киянин Денис Михайлюк, а керівником Андрій Біденко. Останній також є власником та керівником ТОВ « ЦФП «Аделан», яке раніше було прописане за однією адресою з «Стоун Про» в Києві.

Раніше директором «Стоун Про» була Юлія Дорофєєва.

Власниками «Перспектива-Користишів» через ТОВ «ЮТК» вказані Микола Беспалко та Олена Ковальчук. В базі ДНВП «Геоінформ України» спецдозвіл фірми на видобуток граніту значиться анульованим. Хоча в жовтні 2018 року Касаційний адмінсуд Верховного суду залишив без змін рішення суду першої інстанції по поновлення фірмі спецдозволу.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ