Національне антикорупційне бюро відкрило карне провадження за фактом імовірної організації незаконного кримінального переслідування колишнього першого заступника генерального прокурора Рената Кузьміна генпрокурором Юрієм Луценком і його заступником Юрієм Столярчуком.

Про це пишуть «Українські новини» з посиланням на джерело в правоохоронних органах.

Зазначається, що кримінальну справу відкрили на підставі рішення суду, який за скаргою самого Кузьміна зобов'язав НАБУ зареєструвати провадження за цим фактом.

У своїй скарзі Кузьмін зазначив, що черкаський суд визнав незаконним його оголошення в розшук і призупинення слідства у його справі. Отже, на думку екс-заступника генерального прокурора, ці обставини свідчать про політичний і замовний характер кримінального провадження проти нього.

«Таким чином, генпрокурор Луценко, заступник генпрокурора Столярчук, прокурори і слідчі Генпрокуратури, які в інтересах Луценка брали участь у досудовому розслідуванні справи, організували підготовку завідомо незаконного затримання й арешту Кузьміна», — йдеться в заяві прокурора часів Януковича.

Кримінальну справу за фактом можливого незаконного притягнення Кузьміна до відповідальності відкрили 30 січня за ч. 3 ст. 27 (види співучасників) та ч. 3 ст. 371 (завідомо незаконні затримання, привід або арешт) ККУ.

Як писав «Вголос», генпрокурор Юрій Луценко зарахував до «Небесної сотні» “беркутівців”, які загинули, розстрілюючи протестувальників.

Раніше Луценко заявив, що не бачить нічого поганого, що голова “Нафтогазу” Андрій Коболєв виписав собі космічну премію.

Також адвокат родин загиблих на Майдані повідомляла, що Луценко хоче “згорнути” розслідування щодо розстрілів «Небесної сотні».

Нагадаємо, Луценко назвав себе найуспішнішим генеральним прокурором України.

Натомість Віталій Шабунін, голова Центру протидії корупції, заявив, що вважає Юрія Луценка найгіршим генеральним прокурором за всю історію України.

ІА "Вголос": НОВИНИ