Жителі південних районів Австралії 21 травня стали очевидцями падіння і вибуху великого метеорита, уламки якого впали в океан.

Небесне тіло, ймовірно, прилетіло до Землі з пояса астероїдів за орбітою Марса, повідомляє ABC News .

Астроном Девід Фінлей, який керує сторінкою Австралійського метеорологічного звіту в Facebook, сказав, що, за оцінками, метеорит приземлився в океані, приблизно в 400 кілометрах на південь від Аделаїди. За його оцінками, він важив би від 20 до 40 тонн і був би розміром з повнопривідний позашляховик. За оцінками вченого, потужність вибуху склала близько 1,6 кілотонн.

«Коли ви думаєте про ядерну бомбу в Хіросімі, це було 15 кілотонн, тому вогненна куля в Південній Австралії становила 10 відсотків від вибухової потужності Хіросіми», – розповів учений.

«Уявіть собі Toyota Prado, яка просто скеля, що входить в атмосферу, це, по суті, те, що тут сталося. За чотири роки, що я керував сайтом Австралійських метеорних звітів, це найбільша подія, яку ми бачили», – зізнався Девід Фінлей .

Представник Geoscience Australia сказав, що дані показали, що передбачуване місце падіння було близько до кордону Південної Австралії і Вікторії.

«Метеорит спостерігався під час проходження атмосфери досить близько до кордону штатів нашим інфразвукових масивом близько Хобарта, а також другим інфразвуковим масивом в Новій Каледонії. Метеорит впав приблизно в 400 км на південь від Аделаїди в море», – сказав представник Geoscience Australia.

За оцінками чиновників, в море впали близько 4 тонн небесного тіла. Якби його осколки потрапили в населений пункт, це могло призвести до жертв.

«Коли такі штуки потрапляють в атмосферу так швидко, тиск в основному змушує їх фрагментуватися. Швидше за все, будуть маленькі шматочки – можливо розміром з кулак або, може бути, більше. Але ви б не хотіли, щоб він впав вам на голову», – пояснив доктор Стів Чеслі з лабораторії реактивного руху NASA.

Доктор Чеслі додав, що цей об'єкт майже напевно десятки мільйонів років тому виник в головному поясі астероїдів за Марсом, між Марсом і Юпітером.

Як відомо, астрономи з Університету Уельба опублікували відео падіння метеорита на Місяць, яке відбулося під час затемнення 21 січня цього року.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=35&v=fw67TaKuRGc

ІА "Вголос": НОВИНИ