Цієї ночі над Львівщиною збили дрон «Шахід».

Про це повідомив начальник Львівської обласної військової адміністрації Максим Козицький.

«Сили ППО збили над Львівщиною іранський дрон-камікадзе «Шахід». Руйнувань та постраждалих в області нема. Дякуємо нашим оборонцям з ПвК «Захід» за блискучу роботу!», - повідомив він.

Довідково.

Шахід - безпілотний літальний апарат з турбореактивним двигуном, який випускається компанією Shahed Aviation Industries. Є дещо зменшеною копією американського дрона Lockheed Martin RQ-170 Sentinel (який був захоплений Іраном у 2011 році).

Це один з двох іранських БПЛА з літаючим крилом, що побудовані на базі конструкції RQ-170, разом із повнорозмірною копією Shahed 171 Simorgh.

Перший політ Shahed 191 здійснив у 2014 році.

За інформацією іранських ЗМІ, силова установка у вигляді турбореактивного двигуна розганяє дрон до 275 км/год та забезпечує автономність близько 4,5 годин польоту на дальності до 500 кілометрів та висоті до 7500 метрів. Безпілотник може бути озброєний двома керованими бомбами (ракетами) з осколковими бойовими частинами Sadid-342 (також відома як Sadid-1), які розміщуються у внутрішніх відсіках. Зліт здійснюється з автомобіля, який має на даху спеціальні кріплення (швидкість розгону автомобіля по злітно-посадковій смузі не відома).

Існує також дрон Shahed-181, що має ідентичний планер і відрізняється від Shahed-191 лише поршневим двигуном, іншою конструкцією повітрозабірника та відсіку для зброї.

Українські військові називають дрони-камікадзе “мопедами” чи “балалайками”. Причиною цього є характерний звук, який видає іранський безпілотник під час польоту.

Читайте також у «Вголосі»: де у Львові використовуватимуть старлінки. 

ІА "Вголос": НОВИНИ