Активне обгорнення на початку року ймовірного повномасштабного вторгнення країни-агресора до України, яке стало топ-темою світових ЗМІ, зрештою дало більше користі, ніж шкоди. Адже російська економіка зазнала суттєвих втрат через відтік інвестицій, а мобілізація українського суспільства та наших союзників продемонструвала Кремлю рішучу позицію.

Про це політолог та народний депутат України VII скликання Юрій Михальчишин розповів у прямому етері проєкту “Говорить Великий Львів” на телеканалі NTA.

“Треба визнати, що спецслужби країн Заходу та їх зовнішньополітичні відомства, спостерігаючи за концентрацією російських військ, не могли спровокувати подальшого сценарію. Один з ймовірних сценаріїв передбачав пряму та масштабну агресію проти України на всіх кордонах. З метою не допустити  цей сценарій були вжиті дієві та превентивні заходи.  Це сильний дипломатичний тиск та постачання боєприпасів й допомоги, та зрештою і внутрішній стан українського суспільства, яке завдяки повідомленням медіа бодай на кілька тижнів прокинулось від летаргійного сну“, – говорить він.

За словами Михальчишина, ефект, який російська інформаційна кампанія про неминуче вторгнення справила в україні, був діаметрально протилежним тому, на який розрахували у Кремлі. Свідченням цього, якщо не брати до уваги масову активність у соціальних мережах, є і реальні дії, зокрема – формування загонів територіальної оборони.

“Бо те, що я знаю про розбудову системи територіальної оборони, у більшості міст чимало дорослих чоловіків добровільно погодилися взяти в ній участь. Проблем з комплектуванням кадрового резерву в нас не буде, адже це теж важливий фактор – психологічний“, – підкреслює Михальчишин.

Як наголошує політолог, важливу роль тут зіграла перш за все переоцінка росіянами реального спливу проросійських політиків та колаборантських наративів в Україні.

“Обстановка для агресора виявилась не така сприятлива, адже очевидно він очікував дипломатичної ізоляції України та сильного проросійського антивоєнного лобі в україні, з мітингами проти війни, а фактично – за капітуляцію. Але головне – агресор недооцінив психологічний стан українського суспільства, більшість якого виявилась морально готовою захищати своє державу“, – підкреслив Юрій Михальчшин.

Нагадаємо, британський уряд почав роботу над новими санкціями, які запровадять у випадку російського вторгнення в Україну.

ІА "Вголос": НОВИНИ