Про це повідомляє ВВС.

Британські науковці, які відслідковують зміни вулкану, повідомили, що за цією ситуацією необхідно ретельно спостерігати. У майбутньому рух Етни може привести до збільшення кількості загроз.

«Поки немає причин для тривоги, проте спостерігати необхідно, особливо якщо ми хочемо помітити прискорення руху», – розповів один з авторів дослідження, доктор Джон Мюррей.

Мюррей є геологом британського Відкритого університету. Він майже 50 років вивчає головний вулкан Європи. Дослідник розмістив навколо Етни високоточні GPS-станції, щоб стежити за поведінкою вулкану. Аапарти чутливі до найменших змін форми вулканіяного конуса.

На основі даних за 11 років досліджень стало очевидно, що Етна зсувається на південний схід, в напрямку прибережного міста Джарре, що знаходиться приблизно в 15 км від вулкана. Етна сповзає донизу по дуже пологому схилу з нахилом 1-3 градуси.

Етна — діючий вулкан на острові Сицилія в Італії. За різними даними його висота коливається від 3326 до 3350 метрів. Етна є найвищим та найактивнішим вулканом Європи.

ІА "Вголос": НОВИНИ