Вчені виявили, що сліди героїну і його похідних зберігаються на руках, навіть якщо їх ретельно вимити. Це дозволило розробити ефективну систему виявлення людей, що мали контакт з наркотиками, по відбитку навіть одного пальця.

Результати дослідження опубліковані в журналі Journal of Analytical Toxicology.

Британські вчені з Університету Суррея створили високоточну систему виявлення слідів наркотиків на руках за допомогою методу рідинної хроматографії і тандемної мас-спектрометрії.

У процесі дослідження автори зняли відбитки пальців у десяти пацієнтів, які звернулися в спеціалізовані центри лікування від наркотичної залежності протягом 24 годин після прийому наркотиків. Після цього вчені запропонували учасникам експерименту ретельно помити руки з милом і кілька годин ходити в нітрилових рукавичках, щоб уникнути стороннього забруднення. Після цього тест повторили.

За тією ж схемою проаналізували відбитки пальців кількох людей, що не вживали наркотики, але яким дали потримати пакетик з двома міліграмами героїну.

Третя, контрольна група складалася з 50 осіб, які ніколи не мали контактів з наркотичними речовинами або людьми, їх стосувалися.

З'ясувалося, що новий метод дозволяє виявляти дрібні сліди героїну, його метаболіту6-моноацетілморфіна (6-АМ) і інших похідних у людей, що мали будь-які контакти з наркотиками, незалежно від того, чи торкався він речовини безпосередньо і потім ретельно вимив руки, або потискав руку людині, яка мала контакт з героїном.

Однак система досить розумна, щоб відрізнити перший випадок від другого. У першому випадку після миття рук в порах пальців все одно залишаються молекули заборонених речовин, за якими можна визначити, що людина безпосередньо доторкався до наркотиків. У разі рукостискання сліди речовини змиваються водою.

ІА "Вголос": НОВИНИ