Народний депутат Михайло Бондар звернувся до НАБУ з вимогою перевірити наявність злочинної схеми в Центренерго. Він хоче довести підприємство до банкрутства. Депутатські запити він направив до Міністерства енергетики та вугільної промисловості, а також у Фонд держмайна.
Про це повідомляє Кореспондент.net.
У своїх припущеннях нардеп посилається на ЗМІ, за даними яких корупційну схему в Центренерго нібито організували бізнесмени з оточення Ігоря Коломойського.
"У Центренерго реалізується корупційна схема, яка містить дві складові - закупівля російського вугілля за завищеною ціною у підприємства афілійованого з так званою групою Приват, і продаж електроенергії за заниженою ціною на користь підприємств, які також входять до групи Приват", - йдеться у депутатському зверненні.
Також там наводиться схема, за якою підприємство закуповує вугілля за завищеними цінами, а продає електроенергію за заниженими.
«Вугілля для Центренерго поставляється компанією Нафта Форс. Її засновник і директор П. Алексєєнко одночасно є засновником ТОВ Маріо Груп, яка управляє АЗС під брендом ANP, яка входить у групу Приват. Вугілля поставляється з Росії за ціною 2,7 тис. гривень за тонну без вартості доставки. Це на 40% вище, ніж за формулою Роттердам+ (1,7 тис грн за тонну)», - йдеться в депутатському зверненні.
«Внаслідок цієї корупційної схеми завдається шкода інтересам держави, а саме нанесення подвійних збитків державному Центренерго і скорочення оподатковуваної бази, що призводить до неотримання державою податків», - наголошується у зверненні.
Нардеп також зазначив, що за перше півріччя 2019 року компанія отримала збитки в розмірі 1,2 млрд гривень, що, за його словами, робить неможливим приватизацію Центренерго.
Як писав «Вголос», Господарський суд міста Києва закрив справу про банкрутство ПАТ “Центренерго”, задовольнивши клопотання Фонду державного майна.

ІА "Вголос": НОВИНИ