У Китаї народилися поросята, чиї органи, завдяки редагуванню геному, можна буде пересаджувати людям.

На світ свині з'явилися з багаторазово відредагованим геномом, який в результаті став сумісний з людським, повідомляє Science.

Таким чином тепер органи від свиней можна буде пересадити людині, тому що імунна система людей не сприйме їх агресивно.

Клінічні випробування органів почнуться в найближчі кілька років. Уточнюється, що редагуванням геному свиней займалася компанія eGenesis. Спочатку з ДНК тварин були виключені три гени, потім додали дев'ять нових і виключили 25  вірусів, що розмножуються у геномі. Кожен з етапів дозволив вирішити одну з проблем можливої пересадки органів свині в організм людини.

Перше редагування, як стверджують у компанії, дозволило органам стати фізично сумісними з людськими за будовою, розмірами та функціями. Друге знизило ймовірність відторгнення органів імунною системою, яка насторожено ставиться до будь-яких чужорідних молекул. І, нарешті, третій етап редагування дозволив виключити з геному віруси, які містяться в ДНК кожного організму. Мова йде про ендогенні віруси, які існують тільки в межах ядра клітини.

Редагування проводилося з допомогою CRISPR/Cas9, у ньому брали участь кілька свиноматок. Після народження поросят дослідники встановили, що вони генетично стабільні. Самі тварини при цьому народилися фізично здоровими та фертильними – вченим вдалося знайти лише "промахи" редагування, проте вони не торкнулися білок-кодуючих ділянок ДНК.

ІА "Вголос": НОВИНИ