В Україні найбільше серед пострадянських країн прижився «русскій мір» і тому багато українців досі бояться ідентифікувати себе як самобутню націю.

Про це заявила українська письменниця, борець за українську мову Лариса Ніцой в інтерв'ю програмі «4есно».

«На жаль, п'ята колона у нас сильна. Ми найблагодатніша, виявилося, земля для п'ятої колони, для »русского міра«. Всі, хто проростав з українців, їх стригли інтенсивніше, наш український газон, по головах. Інтенсивніше, ніж Чехію, Польщу, Литву, Латвію, Естонію. Якось так сталося, що українці – це якийсь такий пекельний експеримент, коли робили антиселекцію. Ти тільки проріс, тільки хочеш щось заявити, а тобі – цинь і відрубують голову. Стріляють і закопують тебе в могилу», - розказала вона.

За словами письменниці, це продовжується й зараз. Доказов цього є замучені на Донбасі українці, яких позбавили життя через татуювання у вигляді тризуба, через українську мову або національну символіку на рюкзаку, як це сталося зі школярем Степаном Чубенком.

«Нас досі вбивають! Як це можна домагатися прав господаря хазяйнувати вдома? Це вже неприйнятно! А ми, на жаль, нас привчили, самі себе заколихуємо. Нам треба рішуче заявляти про себе, про своє право на свій простір. Нас настільки зацькували тим, що ми – бидло, що ми боїмося голос свій трошки підвищити і сказати. Тому що нам знову скажуть, що ми – бидло і скандалісти. Ми не скандалісти – ми рішуче заявляємо своє право на свою мову в своїй країні!» – зазначила письменниця.

Нагадаємо, раніше в інтерв'ю Ніцой заявила, що колись соромилася говорити українською мовою.

[embed]https://youtu.be/5Pd-thiekOk[/embed]

ІА "Вголос": НОВИНИ