До кінця наступного навчального року усі вчителі Львівщини, які викладають предмети зовнішнього незалежного оцінювання, мають оволодіти платформами для дистанційного навчання.

Про це заявив директор департаменту освіти і науки Львівської ОДА Олег Паска.

За словами очільника департаменту, минулого року лише 5% вчителів володіли платформами для дистанційного навчання. Щоб інтенсифікувати цей процес, з обласного бюджету було виділені кошти і розпочався навчальний процес для педагогів. У 2020 році з кожної школи навчали лише трьох вчителів. Цьогоріч їхня кількість зросте до 7-8.

«В такий спосіб у кожній школі вчителі, які ведуть предмети з незалежного зовнішнього оцінювання володітимуть платформами для віддаленого навчання», – підсумував Олег Паска.

Куруватимуть процесом підготовки вчителів фахівці «Центру інноваційних освітніх технологій «Львівської політехніки».

Як розповіла директор Центру Маргарита Носкова, найкращою платформою для дистанційного навчання є – MOODLE. Вона – безкоштовна, автоматизована та підходить для організації дистанційного навчання у закладі будь-якого рівня.

«Там є усе необхідне для розміщення навчального матеріалу, моніторингу освітнього процесу та електронний журнал оцінювання результатів», – додає науковиця.

Також Маргарита Носкова зазначила, що ще однією платформою для дистанційного навчання є пілотний проєкт SELFIE, який зараз стартував лише у двох областях України – Львівській та Запорізькій.

«На платформі SELFIE школа може проводити опитування, результати якого відображатимуться у графіках та діаграмах. Це допоможе оцінити ефективність впровадження цифрових технологій у навчальному закладі», – пояснює викладачка.

За словами директорки Центру, стартували курси для вчителів 1-го червня. За перший місяць навчання пройшли 108 педагогів. Загалом, укладено договори з 500 особами із 141 закладу освіти.

«Є школи, які не зможуть пройти навчання у 2021 році, у зв’язку з тим, що територіальні громади не заклали коштів на фінансування цього проєкту в своїх бюджетах. Такі навчальні заклади зможуть долучитися до навчального процесу лише у 2022 році», – зазначає Маргарита Носкова

Вартість курсу навчання для одного вчителя становить 500 грн.

Ірина Мелешко

 

ІА "Вголос": НОВИНИ