Військовий експерт Олег Жданов розповів, чи можуть полювати російські спецслужби за українськими політиками-«декомінузаторами».

Про це він розповів «Вголосу».

Зазначимо, днями у Празі затримали російського агента, який готував замах на мера міста Зденека Гржиба. Так, очільник чеської столиці та голова 6-го району Праги ледь не поплатився життям за декомунізаційні дії у місті.

«Наші політики своїми діями стратегічно наближають Україну до Росії, то навіщо їх вбивати? Якби при владі були радикально налаштовані люди,  ситуація, можливо, була би іншою, а так…», - зазначив експерт.

І додав: «Тим більше, ми ж не розірвали офіційно – ні при Порошенкові, ні при Зеленському – торгово-економічних зв’язків з Росією. А угода про стратегічне партнерство і дружбу з агресором не те, що чинна, а ще й пролонгована автоматично на 10 років, бо не подали заявку на її розірвання у квітні 2019 року».

Тим більше, за словами Жданова, Президент Зеленський зараз у Росії взагалі бачить миротворця. Тому агресора ця ситуація і гра  влаштовує. А тих, хто був незгодний, такі як полковник Шаповал – ліквідували (Максим Шаповал – український військовослужбовець, розвідник, генерал-майор (посмертно) Збройних сил України, загинув 27 червня 2017 внаслідок терористичного акту. Вибуховий пристрій було закладено у салоні автомобіля.  Тодішній Головний військовий прокурор Генеральної прокуратури України Анатолій Матіос вважав основною версією здійсненого теракту «російський слід», – ред.) і «Лісник» («Лісник» – Олег Мужчиль – був агентом Головного управління військової розвідки Міноборони України. У ніч на 10 грудня 2015 року в Оболонському районі Києва співробітники СБУ провели спецоперацію «з припинення діяльності диверсійно-розвідувальної групи, під час якої було вбито ватажка ДРГ». Згодом стало відомо, що «ватажка ДРГ» звали Олег Мужчиль, – ред.).

«Натомість мери менших міст не мають сильного впливу на політичний курс країни, тому російські спецслужби навіть у випадку радикальних дій з їхнього боку зважуватимуть: чи варто ризикувати. Бо якщо навіть і отруять такого політика, а він виживе і стане національним Героєм – то ще більша хвиля антиросійських настроїв покотиться країною», - розповів при цьому експерт.

«А наша влада ж сьогодні переконує українців у тому, що краще поганий мир, ніж хороша війна. І відсоток тих українців, хто згоден на будь-які умови, аби тільки відбулось перемир’я з агресором, зростає з кожним днем. Тому Росія не сильно хоче порушувати цю ідилію якимись радикальними діями проти окремих українських політиків», - резюмував він.

Більше читайте тут: «Смертний вирок за декомунізацію».

ІА "Вголос": НОВИНИ