Українці розкритикували міністра економіки України Тимофія Милованова через його пост про економічне зростання та інвестиції.

Зокрема, на своїй сторінці у «Фейсбуці» Милованов написав:

«Наша стратегія - економічне зростання через накопичення інвестицій та модернізацію», - зазначив він.

Та розповів: "Чому нашим сусідам, які у 1991 році мали порівняно з Україною схожі початкові умови, вдалося підвищити продуктивність праці, тоді як в Україні ВВП на одного зайнятого за паритетом купівельної спроможності в доларах США усе ще трохи нижче ніж у 1990 році. Причина - недоінвестованість вітчизняної економіки, яка перетворила Україну на малу, відкриту економіку зі значною часткою сировино-орієнтованих та низько-технологічних секторів.

Подивимось на нашу економіку:

- частка експорту України у світовій торгівлі і ВВП у світовому ВВП – 0,2 та 0,3 відсотка відповідно; - частка товарів з використанням високих і середньовисоких технологій в експорті товарів – лише 17%; - прямі приватні інвестиції на душу населення – лише 767 дол.США (для порівняння – в нашому регіоні це тисячі дол США); - ступінь зносу основних фондів – 60,6% (у наших сусідів – 35-50%)«.

Але Україна, за словами міністра, має свої історії успіху.

»ІТ, хімічне виробництво і фармацевтика – це високотехнологічні галузі, які сьогодні успішно інтегруються у глобальні ланцюги доданої вартості і відвойовують позиції на внутрішньому ринку у конкуренції із світовими лідерами. Ще одна історія успіху – це наш агросектор, який останнім часом став високопродуктивною сферою діяльності, яка успішно розвивається та інтегрується у світовий простір.

Кожна з них має свої складові успіху, але спільною для них всіх є інвестиційна складова. І інвестиції не лише у основні фонди, але і у технології, у людський капітал.

Якщо ми хочемо досягти успіху, нам протягом 5 років потрібно 50 млрд дол США прямих іноземних інвестицій. Також потрібно збільшити щорічні обсяги внутрішнього інвестування в понад 2 рази. В результаті ми зможемо знизити знос основних фондів з 60,6 до 48%. А якщо хочемо більше, то потрібно більше інвестицій", - резюмував Милованов.

https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1596428203859689&id=100004775745586

Натомість українці у коментарях доволі різко та критично відреагували на його слова:

«Ви й надалі насміхаєтесь над державою», «Треба починати садити крадіїв», - зокрема прокоментували у мережі.

Як писав «Вголос», “Це неможливо”: Милованов розповів, від чого залежатиме курс гривні у 2020 році.

ІА "Вголос": НОВИНИ