Нині настав час реалізації обіцянки, яку НАТО дало Україні та Грузії у 2008 році щодо надання їм місця за столом Альянсу.

Про це у своїй статті для видання Politico написав генсек НАТО у 2009-2014 роках Андерс Фог Расмуссен, передає Укрінформ.

«Ми пообіцяли і Грузії, і Україні місця за столом НАТО в 2008 році. Настав час розробити план дій для реалізації нашої обіцянки. У разі потреби ми можемо зробити це за умови, що стаття 5 НАТО стосується лише територій, що знаходяться під контролем Києва та Тбілісі, але Альянс не може мати політику відкритих дверей щодо розширення, в якій вона продовжує дозволяти Путіну виконувати роль швейцара», - заявив він.

Расмуссен також нагадав, що Росія підписала Хартію європейської безпеки ОБСЄ у 1999 році, в якій йдеться про те, що «невід'ємне право кожної держави-учасниці вільно обирати або змінювати свої плани безпеки, включаючи договори про союзи, у міру їх розвитку».

«Українці – загартований в боях народ, який готовий боротися за свободу, яку більша частина Європи прийняла як належне. Ми не повинні створювати собі ілюзій у вільному світі, що вони також борються за нашу свободу. Історія говорить нам, що агресори, як правило, не залишаються на власних територіях», - зазначив колишній генсек НАТО.

Як повідомляв «Вголос», Ольга Стефанішина заявляє, що Україна поки що не має чітких сигналів від Німеччини щодо розблокування можливості купівлі зброї через Агенцію НАТО з підтримки та постачання.

ІА "Вголос": НОВИНИ