Суд засудив до 7 років позбавлення волі з конфіскацією майна настоятеля Свято-Казанської парафії Горлівської єпархії Української православної церкви.

Про це інформує Служба безпеки України.

Правоохоронні органи не називають імені фігуранта, але настоятелем Казанського храму у селищі Ярова є протоієрей Микола Зірка.

Суд ухвалив вирок настоятелю «Казанської» парафії смт Ярова Горлівської єпархії УПЦ МП, адже прокурор у суді довів: у травні 2022 року священнослужитель вступив у змову з військовими армії країни-агресора.

За даними СБУ, настоятель парафії УПЦ (МП) під час тимчасової окупації району публічно виправдовував збройну агресію РФ і закликав місцевих жителів підтримати загарбників.

Крім того, він агітував парафіян взяти участь у псевдореферендумі та «проголосувати» за «приєднання» регіону до Росії.

За вказівкою росіян священик організував збір мешканців у приміщенні місцевого клубу. Користуючись повагою серед селян, він повідомив, що Ярова перебуває під контролем військ РФ. 

Також настоятель храму запропонував підтримати кандидатуру нового «голови» селища, який мав діяти у складі місцевої окупаційної адміністрації.

Після деокупації українськими захисниками населеного пункту колаборанта арештували. 

Суд визнав священика винним у колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 Кримінального кодексу України). Йому призначено покарання – 7 років ув’язнення з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком 12 років із конфіскацією майна.

«СБУ робить все, аби жоден зрадник України та колаборант не уникнув відповідальності. Окрему увагу приділяємо тим, хто, прикриваючись рясою, працює на ворога», - йдеться у повідомленні.

 

 

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ