Зараз імовірність сухопутного наступу на Україну з білорусі знаходиться на низькому рівні, проте зберігається загроза ракетних і артилерійських обстрілів з білоруської території.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький.

«Територія Білорусі несе нам загрозу і на сьогодні це насамперед загроза ракетних ударів як повітряного компоненту, так і наземного», – зазначив він.

У Білорусі розташовані один дивізіон ракетного комплексу «Іскандер» та три дивізіони C-400, С-300. Цими комплексами ворог обстрілює Чернігівську і Сумську області, а також наносить ракетні удари по всій території України.

«Основна задача цих ЗРК – це захист повітряного простору. І ми бачимо, як вони активно працюють, коли на територію Білорусі заходять бомбардувальники Ту-22, C-400 здійснюють прикриття цих бомбардувальників. Друга мета розміщення цих ЗРК – це нанесення ударів по наземних цілях, вони мають ракети, переобладнані в вид »земля - земля«. Їхня точність низька, але вони можуть наносити ураження особовому складу, цивільному населенню», - пояснив Скібіцький.

З його слів, бойова частина цих ракет містить орієнтовно 6 тисяч маленьких осколків, вони розлітаються, і це загроза будь-якому об'єкту на їхньому шляху.

Щодо сухопутного наступу, то в Білорусі знаходяться окремі підрозділи сил спеціальних операцій, а вздовж білорусько-українського кордону перебувають лише батальйони Збройних сил республіки Білорусь, які проводять навчання, обладнали свої позиції і несуть службу на ротаційній основі. Однак наразі там немає ні перекидання сухопутного компонента, ні нарощування сил, ні створення будь-яких наступальних угруповань.

"Якщо говорити про росіян, то, за нашими оцінками, зараз на території Білорусі перебуває приблизно тисяча військовослужбовців. Там також постійно розгорнуті два вузли зв'язку. Таким чином, загроза російського сухопутного вторгнення з території Білорусі на сьогодні знаходиться на низькому рівні, вона мінімальна. Буде зростати, якщо там розпочнеться розгортання потужного сухопутного компонента", – резюмував Скібіцький.

Як писав «Вголос»,  за прогнозами Головного управління розвідки, осінь цього року буде вирішальним періодом у війні України та росії. Взимку бойові дії також можуть продовжуватися, але вони будуть не такими активними. Однак росія спробує накопичити сили і озброєння до весни.

Також ми повідомляли, що росія перекидає в Україну ще один армійський корпус.

ІА "Вголос": НОВИНИ