Почаївська лавра, що у Тернопільській області, перебуває в оренді в УПЦ МП з 2003-го року. Оренда була розрахована до 2052-го року.

Однак сьогодні після арешту митрополита УПЦ МП Павла і експертизи релігієзнавців, яку робили в Державній службі України з етнополітики та свободи совісті (є канонічний зв’язок Української православної церкви з Російською православною церквою, із країною-агресором) питання повернення цих сакральних споруд у державне користування є цілком актуальне.

На думку нардепки і заступниці голови Комітету із питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук, Українська держава однозначно поверне собі в користування свою державну власність. Бо і Києво-Печерська Лавра, і Почаївська Лавра – це заповідники, які належать українському народу. І в цьому процесі ми маємо рухатися виключно в цивілізованому законному руслі, щоб унеможливити діяльність на нашій землі релігійних організацій, що орієнтуються на Москву, на країну-агресора.

Як зазначає нардепка на сайті Верховної Ради, у питанні повернення державної власності треба діяти обережно й рухатися виключно в цивілізованому законному руслі, бо за нами спостерігають не лише пропагандисти, а й стежать у цивілізованих країнах.

За її словами, ми є країною, що буде в ЄС, тому все відбуватиметься в правовій площині, але функціонування жодних релігійних організацій, структур, що мають зв’язок із країною-агресором Україна не може допустити.

«Це питання національної безпеки й оборони. Верховна Рада має розглянути та проголосувати законопроєкт, що унеможливить діяльність таких релігійних структур. Ми бачимо, що виконується указ Президента, бо і Києво-Печерська Лавра повністю переходить в управління держави, і є законопроєкт, розроблений Кабміном. І тут дуже важливо, щоб наші співгромадяни, які бачать обурливі кадри побиття військовослужбовців попами, спрямовували свою енергію на цивілізовані переходи до української церкви», – наголосила парламентарій.

Вона нагадала, що є законна процедура – це зібрання підписів релігійної громади. Саме так робили люди у Хмельницьку, де московський піп побив українського військового.

Також відомо, що 3-го квітня зареєстровано проєкт постанови №9179. Народні депутати звернуться до Кабінету міністрів з пропозицією розірвати договір оренди на споруди Почаївської Успенської лаври Українською православною церквою Московського патріархату.

ІА "Вголос": НОВИНИ