НАТО ухвалило рішення збільшити чисельність свого контингенту в Косові через кілька днів після стрілянини в селі Банська.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на спільній прес-конференції з президентом Косово Вьосою Османі в Пріштіні 20 листопада, передає «Радіо Свобода».

У відповідь на стрілянину в селі Банська, внаслідок якої загинуло четверо людей, НАТО вирішило розширити свій контингент у Косові. Генсекретар НАТО Єнс Столтенберг зазначив, що це рішення підкреслює готовність Альянсу запобігти подібним інцидентам у майбутньому.

"Ми активно обговорюємо можливість посилення нашої присутності, щоб уникнути ескалації ситуації та запобігти новим конфліктам у Косові та поза його межами", – сказав Столтенберг.

Генсек також застеріг, що відповідальні за напади 24 вересня повинні бути притягнуті до відповідальності. Він планує висловити цю позицію на майбутніх зустрічах у Сербії 21 листопада.

"Такі насильницькі напади неприйнятні. Винні мають постати перед правосуддям", – сказав Столтенберг.

НАТО збільшила обсяг KFOR, що складає 4 500 осіб, на кілька сотень військовослужбовців, надіславши додаткові сили з Великобританії та Румунії.

Додамо, 24 вересня 2023 року в Косові відбулися сутички між косовськими поліцейськими та озброєною групою невідомих осіб. Подія сталася у селі Баньська, що на півночі Косова, де переважають етнічні серби.

ІА "Вголос": НОВИНИ