НАТО солідарне з Угорщиною, яка наполягає на тому, що Україна повинна імплементувати рекомендації Венеціанської комісії до закону про освіту.

Про це заявила заступниця генерального секретаря НАТО Роуз Гетемюллер, передає прес-служба Альянсу.

«Союзники діють солідарно з Угорщиною щодо закону України про освіту. У Брюссельській декларації та в оцінці Річної програми України всі члени Альянсу закликають Україну повною мірою виконати рекомендації Венеціанської комісії», - сказала вона.

Угорщина блокує проведення засідань Комісії Україна-НАТО, заявляючи про нібито порушення прав угорців, які живуть в Україні, через положення закону про освіту, яким визначено, що «мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова».

Гетемюллер підкреслила, що засідання Комісії Україна-НАТО є «центральною частиною нашої підтримки суверенітету та територіальної цілісності України».

Також вона подякувала Угорщині "за підтримку України в конфлікті з Росією, зокрема, за реверсне постачання газу, гуманітарну допомогу та лікування поранених солдатів.

Нагадаємо, що влада Угорщини називає закон про освіту в Україні “напівфашистським” та продовжує наполягати на внесенні змін до нього.

Як писав «Вголос», МЗС України вважає неприпустимими маніпулювання Будапешта і подальші вимоги Угорщини щодо зміни українського освітнього закону.

ІА "Вголос": НОВИНИ