Північноатлантичний альянс вперше реагує на розміщення російських військ на українському кордоні конкретними заходами. Метою таких заходів є покращення захисту східних держав-членів (Польща, Румунія, країни Балтії), де відчувається дедалі більша загроза через останні події на російсько-українському кордоні.

Про це пише німецьке видання Welt з посиланням на свої джерела. 

З огляду на скупчення військ РФ біля кордону з Україною, блок НАТО відповів першим конкретним військовим заходом і підвищив оперативну готовність своїх 40-тисячних Сил швидкого реагування на випадок кризи. Цим альянс хоче забезпечити захист своїх східноєвропейських членів, пише видання.

Солдат Сил реагування НАТО під час навчань у 2015 році в Балтійському морі

Відповідно до цього рішення спільна оперативна група високої готовності (VJTF), відома як передова частина НАТО в рамках Сил швидкого реагування, повинна бути готова до розгортання в кризовій зоні протягом п’яти днів замість попередніх семи.

VJTF є багатонаціональним формуванням, особовий склад — близько 6400 солдатів, наразі групу очолює Туреччина, у 2023 році керівництво перейде Німеччині.

Інші підрозділи Сил, такі як спецпідрозділи або логістичні, також були приведені в підвищену бойову готовність. На випадок кризи скорочено час, за який вони повинні бути готовими до переміщення.

Нагадаємо, як писав «Вголос», на початку наступного року в Києві відбудуться навчання НАТО з питань кібербезпеки. Україна вперше прийматиме представників усіх країн Альянсу.

Також ми писали, що у вівторок, 21 грудня, в Каунасі відбулась зустріч міністрів оборони Литви, Латвії й Естонії. Так, під час обговорень вони порушили питання ситуації біля кордонів України та домовились про надання військової допомоги країні.

ІА "Вголос": НОВИНИ