Про це йшлось під час чергової наради в Національному банку України, повідомила прес-служба регулятора.

«Є підстави говорити про досягнення еквілібріуму на валютному ринку. За останні тижні ми спостерігаємо там стабільну ситуацію. Тому Національний банк констатує наявність передумов для лібералізації ринку та послаблення деяких обмежень. Так уже з 10 квітня 2015 року для платежів за імпорт деяких життєво необхідних товарів (нафта, бензин, дизпаливо, медичні вироби для гемодіалізу та лікування хворих на онкологічні захворювання тощо) за прямими контрактами з їх виробниками, а також товарів військового призначення, було скасоване обов’язкове використання акредитивної форми розрахунків», - заявила голова Національного банку України Валерія Гонтарева.

За словами першого заступника Голови Національного банку України Олександра Писарука, протягом двох-трьох місяців регулятор закінчить процес очищення банківської системи, після чого перейде до структурної стабілізації ринку.

«Регулятор працює над планом поетапного усунення валютних обмежень відповідно до зобов’язань у рамках нової програми співпраці з Міжнародним валютним фондом. Зокрема поступово скасовуватимуться всі запроваджені обмеження на зняття коштів клієнтів із рахунків банків, які вводилися в 2014 – 2015 роках», – сказав він.

Голова Національного банку України Валерія Гонтарева додала, що такі кроки регулятора сприятимуть відновленню довіри громадян до банків та стануть своєрідною «точкою перезавантаження» для банківської системи.

Нагадаємо, 9 квітня Національний банк скасував обмеження при оплаті імпорту життєво необхідних товарів. 

ІА "Вголос": НОВИНИ