Про це заявила голова НБУ Валерія Гонтарева під час 12-ї щорічної інвестиційної конференції «Dragon Capital», передає «НВ». 

За словами очільниці НБУ, зараз у країну не приходять нові інвестиції, тому що регулятор забороняє виплачувати дивіденди.

Дозволити це, а також скасувати низку інших обмежень НБУ заважає те, що розроблена разом з МВФ дорожня карта зі стабілізації ситуації в країні передбачає, що суттєва лібералізація може розпочатися, лише коли золотовалютні резерви держави досягнуть певного рівня.

«Ми мали отримати ці кошти від МВФ ще наприкінці 2015 року, тепер очікуємо до кінця 2016-го. Нагадаю, що НБУ вже почав часткову лібералізацію», – сказала вона.

«Розраховували ще на $5 млрд від МВФ, але їх не отримали. Ми продовжуємо співпрацю. І до кінця цього року очікуємо $19,6 млрд», додала Гонтарева.

При цьому вона зауважила, що коли йдеться про $18-19 млрд резервів, то мають на увазі лише гроші, які можуть надійти від міжнародних організацій. Якщо в країні відбудеться реальна приватизація, то вже цього року це принесе більше ніж 1 млрд дол.

Торік резерви НБУ впали до 5 млрд дол., а згодом завдяки допомозі МВФ та інших міжнародних організацій зросли до 13 млрд дол. 

ІА "Вголос": НОВИНИ