Уряд Польщі прийняв рішення запровадити національний карантин на три тижні з 28 грудня по 17 січня для стримування пандемії коронавірусу. Про це заявив міністр охорони здоров'я Польщі Адам Недзельський.

Під час локдауну напередодні Нового року закриються готелі і гірськолижні траси, а також будуть введені обмеження на пересування. Будуть закриті торгові центри, дозволять працювати тільки продуктовим магазинам і аптекам.

Інтернет-видання Rzeczpospolita опитала міського чиновника та власників бізнесу гірськолижного курорту Карпач, як вони ставляться до рішення уряду про національний карантин у Польщі.

«Під час Різдва, новорічної ночі та зимових свят виручка гірськолижного курорту Карпач складає 200 мільйонів злотих. Цього сезону цих мільйонів просто не буде. - каже Радослав Єцек, мер Карпача. - Ми підготували дуже суворі протоколи санітарного режиму. Ми представили свої позиції і переконані - і епідеміологи теж - що канікули слід продовжити до дев'яти тижнів, що дозволить нам безпечно обслуговувати туристичний рух. Однак уряд не взяв цього до уваги».

Постійно панує інформаційний хаос. Польський прем'єр-міністр на прес-конференції сказав, що зимові канікули по всій Польщі будуть в одну дату з 4 по 17 січня, що шокувало багатьох власників бізнесу. Прем'єр-міністр заявив, що сфера громадського харчування та готельного господарства буде закрита до 27 грудня. А потім віце-прем'єр-міністр Ярослав Говін оголосив, що під час зимових канікул заклади харчування та готелі будуть зачинені, про що раніше не згадувалося, і гірськолижні траси теж.

Радослав Єцек розповів, що утримання гірськолижної станції, наприклад, Sky Arena у Карпачі становить 800 тисяч злотих на місяць. Це витрати, пов’язані із засніженням. На це йде багато грошей. Траси зараз зачинені до 17 січня. А після цього періоду хто туди приїде?

Як ви оцінюєте збитки?

Під час Різдва, новорічної ночі та зимових свят виручка складає 200 мільйонів злотих у Карпачі. Приблизно стільки потратили гості минулого року в цей період.

Карпач має таку особливість, що функціонує й у інші сезони весна-літо-осінь. Але є деякі гірські курорти, де сезон триває лише три місяці. У місцевих гірськолижних підприємців 70% доходу припадає на зиму.

Значну частину доходу міста складають, серед іншого, місцеві збори, плата за паркування, а також - що дуже важливо - податки на майно. І зараз останнє, про що люди будуть думати - про податки комуні. Вони навіть очікуватимуть, що ми як комуна звільнимо їх від неї.

На жаль, навіть дивлячись на те, як проходив розподіл коштів з Урядового фонду місцевих інвестицій, наше місто було повністю проігноровано.

Ніхто не знає алгоритму розподілу ресурсів. Ніхто не знає, яким дивом деякі муніципалітети отримали гроші на чотири проекти, а ми подали заявку на один - і не отримали жодного злотого.

Літній та осінній період дозволили відновити частину втрат гірськолижного курорту, але, не компенсували їх. Зараз більшість людей заробляють, щоб мати можливість функціонувати до свят, і якщо цих грошей не буде, то справді будуть людські трагедії, драми і багато банкрутств.

Один із власників ресторанів гірськолижного курорту Карпач влучно підсумував ситуацію, що склалася: «якщо зараз в Карпачі не буде зими, то наступної зими не буде Карпача».

Раніше «Вголос» писав:

Третій локдаун польські готелі можуть не пережити

Поляки готуються до свят: що можна і що заборонено

ІА "Вголос": НОВИНИ