Відповідне рішення Нацрада ухвалила на засіданні 9 листопада, повідомляє Укрінформ.

За результатами позапланової перевірки було встановлено, що попри вимоги закону України «Про телебачення і радіомовлення», частка пісень державною мовою у проміжку часу з 07:00 до 14:00 становила 23,5% замість 25%.

Зазначалося, що таке порушення є підставою для застосування санкції «стягнення штрафу» у розмірі 5% загальної суми ліцензійного збору ліцензії. У випадку ПрАТ «Радіокомпанія Люкс» він становить 50 тисяч 520 грн.

Програмний директор радіостанції «Люкс ФМ» Євген Фешак пояснив, що причиною порушення квоти є технічна помилка.

«На сьогодні відсоток української музики в ефірі у нас традиційно становить 34-36%. Того дня частка пісень не відповідала вимогам. Так сталося через технічну помилку, яка збіглася за часом із перевіркою. Жодного умислу у нас в цьому плані немає. Ми навпаки підтримуємо введення цієї квоти», – запевнив Фешак.

За підсумками першого року дії мовних квот на радіо, найбільший штраф за їх порушення було застосовано до «Радіо-Ера FM» (ТОВ «Телерадіокомпанія «Радіо-Ера») у сумі 317,4 тисяч грн.

Нагадаємо, 7 вересня Нацрада призначила позапланову перевірку діяльності ПрАТ «Радіокомпанія Люкс» («Люкс ФМ») щодо дотримання квот на пісні українською мовою.

В Україні 8 листопада 2016 року набув чинності закон «Про внесення змін до закону України «Про телебачення і радіомовлення» (щодо частки пісень державною мовою в музичних радіопрограмах і радіопередачах)». Згідно з документом, квота на пісні українською мовою у радіоефірі в часових проміжках із 7:00 до 14:00 та з 15:00 до 22:00 вводиться поступово: протягом першого року їх має бути щонайменше 25%, другого – 30%, третього – 35%. Ведення передач державною мовою протягом першого року дії закону має становити 50%, другого – 55%, третього – 60%.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ