Єдиний, ефективний наразі, шлях боротьби з агресією Російської Федерації - юридичний. Тому на зустрічі у нормандському форматі президентові України Володимирові Зеленському слід вручити повідомлення про судовий позов главі РФ Володимирові Путіну.

Про це в ефірі ток-шоу «Говорить ВЕЛИКИЙ Львів» заявив доктор філологічних наук Ярослав Гарасим.

«Про успіх чи неуспіх запланованих перемовин у нормандському форматі ми можемо судити вже. Бо самі перемовини - це етап, коли пройдено та домовлено дуже багато. На цьому попередньому етапі Україна не виграла нічого. Ми виконували всі забаганки Путіна, щоби доїхати хоча б до Парижа. Так само Франція виконувала всі його забаганки. Макрон заявив, що Росія - європейська держава, не асоціюється з тероризмом і розсипався в купі компліментів Путіну. Бундестаг прийняв поправки до законодавства Німеччини, щоб дати широкі двері »Північному потоку-2«. Тобто всі виконали своє завдання і відзвітували кремлівському лідерові, що вони готові підписати українську капітуляцію», - зазначив науковець.

За словами Ярослава Гарасима, кремлівська терористична машина демонізує і міфологізує кожен свій крок. Тому місце й час зустрічі у нормандському форматі обрані невипадково:

«8 грудня Радянський Союз розпався, що Путін вважає катастрофою 20 століття. Тож він хоче відновити його бодай у такий спосіб 9 грудня. Чому в Парижі? Бо там було вбито лідера національного руху українців Петлюру. Не можна зустрічатися з Путіним ані в Парижі, ані в Роттердамі, ані в Мюнхені. Європа, хоча вона і вільна, не спроможна захистити вільних людей. Там домінує кремлівська машина».

«Пропагандистський шлях для боротьби з Путіним неефективний. Військовий наразі не дуже сильний. Дипломатичний не дає наразі ніяких гарантій. А що дає поки що? Історія наших найсвіжіших перемог - юридичний шлях. Росія програє суди. Тому єдиний вихід зберегти лице президентові України - вручити Путіну в Парижі повідомлення про те, що ми подаємо в суд за порушення Будапештського меморандуму», - додав доктор наук.

ІА "Вголос": НОВИНИ