Мріяти і добиватися якоїсь «етнічної чистоти» в середовищі великої нації і країни середніх європейських розмірів – це цілковите безглуздя.

Про це в інтерв'ю «Вголосу» сказав директор Науково-ідеологічного центру ім. Д. Донцова Олег Баган.

За словами науковця, суперечка про «етнічну» та «політичну» націю є безглуздою:

«Її нав’язали нам ліберали з метою демонізувати націоналістів, представити їх такими собі «ретроградами», «закостенілими ксенофобами». Це суперечка, в якій наперед відомо, хто «має рацію» (зрозуміло, ліберали, які виступають за «політичну націю»)».

Олег Баган зазначає, що вимога «етнічно чистої нації» можлива тільки у двох випадках: в умовах маленької країни, як Монако чи Андора, якби там запанував ксенофобський уряд, і в умовах фашистсько-расистського режиму, який є майже неможливим в сучасному світі.

«Мріяти і добиватися якоїсь «етнічної чистоти» в середовищі великої нації і країни середніх європейських розмірів – це цілковите безглуздя, бо в кожній країні проживають якісь етнічні меншини або великі маси іммігрантів, яких неможливо знищити чи примусово асимілювати. Все. Розмова про це протиставлення закінчена», - каже експерт.

«До слова, в теоретичних працях класичного українського вольового націоналізму 1920-1940-х рр. тема етнічної винятковості українців, расової переваги займає мінімальне місце. На цю тему писали, і то дуже мало, всього якихось 2-3 публіцисти (Сціборський, Мартинець). Наголошу, що в жоден офіційний документ ОУН не потрапила жодна теза расистського змісту! Хоча на цю тему постійно брешуть українські і західні ліберали (історики на зразок Снайдера), подаючи справу так, ніби таких документів є тисячі. Насправді ліберали сукупно прагнуть представити націоналізм якоюсь ксенофобською ідеологією, щоб загнати його в зону цілковитого несприйняття. Але так не є. Націоналізм, на відміну від шовінізму, це велика ідея поглиблення й урізноманітнення національних сутностей, ідеалів, естетико-духовних виявів. І саме це є його головною метою, а не боротьба з іншими народами», - додав науковець.

Більше про це читайте у статті: Український націоналізм: “царство небесне” чи “живіший за всіх живих”?

ІА "Вголос": НОВИНИ