Про це повідомляє sci-news.com

Дослідники з міжнародного консорціуму NCD Risk Factor Collaboration вивчали зміни кров’яного тиску у 200 країнах світу в період з 1975 по 2015 роки. Загалом науковці проаналізували показники вимірювань  тиску понад 19 мільйонів осіб.  Кількість дорослих з підвищеним кров’яним тиском збільшилась з 594 млн осіб у 1975 році до 1, 13 млрд у 2015 році. За висновками науковців найбільшою мірою страждають на підвищений кров’яний тиск люди із низьким та середнім рівнем доходів.  Зокрема, за даними досліджень, 258 млн осіб (23%  від загальної кількості хворих на гіпертонію) жили в Південій Азії (200 мільйонів в Індії) і ще 235 млн (21%) жили в Східній Азії (226 мільйонів чоловік в Китаї).

Якщо 40 років тому гіпертонія була поширена серед осіб із достатком, то сьогодні страждають на підвищений кров’яний тиск здебільшого бідні люди. За висновками науковців, у розвинутих країнах люди можуть дозволити собі якісне медичне обслуговування, доступні ліки, споживання більше овочів та фруктів,  заняття спортом та активний стиль життя. «Наявні дані свідчать, що погане харчування в перші роки життя збільшує ризик підвищеного кров’яного тиску в дорослому віці, що також пояснює причину зростання кількості хворих на гіпертонію у бідних країнах», - розповідає професор лондонського коледжу, головний автор досліджень Маджид Еззаті. 

Дослідження також показали, що чоловіки більш уразливі до підвищеного кров’яного тиску, аніж жінки.  Так, у 2015 році у більшості країн світу у  597 мільйонів чоловіків було виявлено підвищений кров’яний тиск, в той час як кількість хворих на гіпертонію жінок становила - 529 млн. Результати досліджень також показали що гіпертонія стала не тільки хворобою бідних людей, а ще й значно зменшився вік осіб – які страждають на підвищений кров’яний тиск.  «Це пов’язано із багатьма чинниками, зокрема люди споживають багато солі, мало овочів, фруктів та води. Люди стають малорухливі, не займаються фізичними вправами зростає ожиріння, тому кількість осіб з підвищеним кров’яним тиском значно помолодшала», - пояснюють автори досліджень.

ІА "Вголос": НОВИНИ