Науковці з Великої Британії розвінчали міф про те, що при застудних захворюваннях корисно лікуватися гарячим молоком, особливо з медом.

Про це повідомляє Laryngoscope.

Відомо, що у слизі людини містяться антибактеріальні ферменти, які вбивають мікроби та вберігають людину від простуд. Якщо ж вона захворіла, то її організм починає виробляти занадто багато слизу, через що у хворого починається кашель, алергія, з'являється хрипота у голосі.

Для дослідження науковці запросили 26 чоловіків і 82 жінки, які скаржилися на підвищене виділення слизу. Усі учасники впродовж шести днів дотримувалися безмолочної дієти. А з третього дня експерименту вчені давали половині учасникам 350 мілілітрів молока, іншій половині — соєве молоко.

Усі часники заповнювали анкету, в якій оцінювали виділення слизу за шкалою від одного до 100 балів. На початку дослідження цей показник становив 65 балів, після двох днів безмолочної дієти — знизився до 55 балів. А от після введення в раціон молока показник підвищився до 63, учасники, котрі вживали соєве молоко, почувалися краще, ніж інші.

Висновок учених — такий: вживання молока під час застуди провокує виділення слизу, що продовжує такі симптоми як кашель і нежить. Тому науковці радять під час застуди або зменшити кількість вживання молока або ж взагалі відмовитися від нього.

ІА "Вголос": НОВИНИ