Вчені знайшли рештки стародавньої пташки, яким 52 мільйони років. Припускають, що це найстаріший із відомих предків горобців. Подібні рештки заходили також дослідники у Німеччині, проте тій пташці було 47 мільйонів років. Втім, обидві пташки належать до ряду горобцеподібних. Жили вони в першій половині Еоценового періоду, який тривав 48-54 мільйони років тому.

Про це повідомляє видання Newsweek.

Науковці переконані, що знайдені істоти є найбільш ранніми представниками горобцеподібних. Загалом у світі існує 6 тис. видів ряду. Але без скам’янілих решток було важко сказати щось про крилатих предків горобців, вільшанок, зябликів і ворон.

«Знайдена особина, якій 52 мільйони років, — найдавніший відомий представник горобцеподібних. Це дивовижно, тому що зараз цей ряд об’єднує більшу частину видів птахів. Однак, у стародавні часи вони були дуже рідкісними у давні часи», — прокоментував співавтор дослідження і куратор Чиказького музею природознавчого музею доктор Ленс Гранде.

«Знайти повний скелет з пір’ям — це як виграти в лотерею», — сказав інший співавтор дослідження доктор Деніел Ксепка.

Пташка, скам’янілі рештки якої знайшли у штаті Вайомінг, називається Eofringillirostrum boudreauxi. Її знайшли неподалік озера Фоссіл за 25 кілометрів від міста Кеммерер. Будова її кістяка штовхає на думку про те, що вона живилася твердим і дрібним зерном.  Проте, не виключено, що стародавні птахи також їли комах, рибу і дрібних ящірок.

Додамо, що в Аргентині науковці знайшли скелет динозавра з довгими голками на спині.

ІА "Вголос": НОВИНИ