Російський дисидент Олексій Навальний, Всесвітня організація охорони здоров’я та поборниця за клімат Грета Тунберг є одними з номінованих на Нобелівську премію миру цього року.

Як повідомляє Reuters, усіх підтримують норвезькі законодавці, які мають досвід вибору переможця.

Тисячі людей, від членів парламентів у всьому світі до колишніх переможців, мають право пропонувати кандидатів. Номінації, які закрилися в неділю, ще не означають схвалення Нобелівського комітету.

Норвезький Нобелівський комітет, який вирішує, хто виграє премію, не коментує номінації, зберігаючи в таємниці 50 років імена номінантів та невдалих кандидатур, але кандидати можуть погодитись розкрити свої кандидатури.

За опитуванням норвезьких депутатів, серед кандидатів є Тунберг, Навальний, ВООЗ та програма COVAX для забезпечення справедливого доступу до вакцин COVID-19 для бідних країн.

Тунберг була названа однією з «найголовніших представниць у боротьбі з кліматичною кризою».

Навальний, висунутий російськими вченими, був названий екс-міністром Норвегії Олою Ельвестуеном за його «зусилля щодо мирної демократизації Росії».

Інші імена – білоруські активістки Світлана Тіхановська, Марія Колеснікова та Вероніка Цепкало за їх «боротьбу за чесні вибори та натхнення для мирного опору», заявив один із кандидатів, Гейр Зігбьорн Тоскедал.

Серед інших кандидатів – колишній президент США Дональд Трамп, НАТО та Агентство ООН з питань біженців (УВКБ ООН).

Читайте більше актуальних новин ІА Вголос:

ІА "Вголос": НОВИНИ