Багато польських вчителів та директорів шкіл задають собі питання, якщо школі закриють на карантин, чи доведеться їм нести відповідальність за хворобу дітей, пише польське онлайн-видання Rzeczpospolita .

Можна припустити, що у зв'язку з коронавірусною інфекцією в школах батьки дітей, у яких виявили інфекцію, подаватимуть позови до керівного органу - найчастіше муніципалітетів - про шкоду, заподіяну незаконними діями або бездіяльністю. А, можливо, й звертатимуться до вищих органів, якщо епідемічні норми чи регулювання, видані міністерством освіти чи санітарними органами, виявляться неповними чи неефективними.

«Відповідальність у таких випадках може розглядатися після конкретного захворювання та конкретного збитку (хвороби та пов'язаних з нею фінансових та особистих наслідків, у гіршому випадку смерті). Рішення на всіх рівнях оцінюються на відповідність правилам належної ретельності. Але формальне дотримання закону не закриває проблему відповідальності, оскільки невідповідність дій принципам соціального співіснування – це також протиправність. При оцінці буде враховано, чи було прийнято рішення про відправлення дітей до школи в конкретному випадку (кількість заражень у глобальному масштабі та в певній школі, позиція санітарних служб, а також чи були вжиті відповідні запобіжні заходи, можливість відокремлення класів, наявність дезінфікуючих засобів та масок )», - зазначає професор Мацей Гутовський, адвокат.

Відповідно до ст. 417 (2) Цивільного кодексу Польщі, якщо шкода була заподіяна особі невідповідно до правил здійснення державної влади, потерпіла сторона може вимагати її повної або часткової компенсації, а також фінансової компенсації за заподіяну шкоду, коли обставини свідчать про те, що це виправдано причинами справедливості.

Основною складністю в процесі можливого судового розгляду буде доведення незаконної діяльності чи бездіяльності керівника школи та доведення причинно-наслідкового зв’язку зі збитком, тобто хворобою та її наслідками. У разі найсерйозніших порушень правил безпеки в школах під час пандемії може бути проведено кримінальне провадження щодо навмисної загрози життю чи здоров’ю багатьох людей,  що спричинило епідеміологічну загрозу або інфекційну хворобу.

«Було б простіше викрити недбалість школи, якби виявилось, що вона не виконує очевидних протиепідемічних вимог, розпоряджень органів державної влади. Звичайно, позов може зіткнутися в суді з контраргументом про те, що дитина могла заразитися в автобусі чи у дворі тощо», - наголосив юрист Шимон Топа.

«Необхідно довести, що конкретний орган (уряд, міністерство) був юридично зобов'язаний видати потрібні нормативні акти, або що видані нормативні акти не відповідають актуальній епідемічній ситуації або медичним знанням про те, як діяти», - зазначив адвокат Марцін Шиманський.

Як повідомляв «Вголос»

в Україні новий навчальний рік розпочнеться за новими правилами.

ІА "Вголос": НОВИНИ